Kultura smrti uzima maha: Nizozemski pedijatri žele legalizirati eutanaziju djece do 12 godina

Foto: fah

“Djeca koja trpe nepodnošljivu bol i boluju od neizlječivih bolesti moraju moći zatražiti da umru”, ocijenili su u petak nizozemski pedijatri dok zakon predviđa donju granicu od 12 godina za zahtjev za eutanaziju.

“Mislimo da se arbitrarna dobna granica od 12 godina mora promijeniti i da se sposobnost svakog djeteta da zatraži da umre mora ocjenjivati od slučaja do slučaja”, rekao je za AFP profesor pedijatrije na sveučilištu u Groningenu, Eduard Verhagen koji je sudjelovao u donošenju odluke u Nizozemskom pedijatrijskom društvu.

Djeca koja imaju dvanaest godina i više, mogu zatražiti eutanaziju ako trpe nepodnošljivu bol, boluju od neizlječive bolesti, blizu su smrti, mogu izraziti svoju volju i ako njihovi roditelji pristanu na to.

“Ako dijete mlađe od 12 godina ispuni iste uvjete, pedijatri su zasad nemoćni”, rekao je Verhagen: “Vrijeme je da pristupimo rješavanju problema”.

Liječnici zapravo preporučuju da se Nizozemska ugleda na Belgiju koja je u veljači 2014. postala prva zemlja u svijetu koja je odlučila odobriti malodobnicima “koji imaju sposobnost rasuđivanja” da se odluče za eutanaziju.

Za one koji ne mogu izreći svoju volju, liječnici žele da se postupa na zahtjev roditelja, nakon odobrenja liječničkog povjerenstva, kao što se radi za novorođenčad do godine dana.

Od 2002. do 2012. odobreno je pet zahtjeva za eutanaziju malodobnika: jednog dvanaestogodišnjaka i četvero mladih od 16 do 17 godina, podsjetio je Verhagen.

Belgija je isto već učinila

Dvanaest godina nakon što je legalizirao eutanaziju za odrasle – „ubojstvo iz samilosti/milosrđa“, koje se obavlja obično davanjem injekcije – belgijski je parlament proširio isto pravo na neizlječivo ili nasmrt bolesnu djecu.

Belgijski iskorak u zonu sumraka uzburkao je mnoštva, uznemirio i šokirao mnoge u Belgiji i širom svijeta. Mnogi su govorili o „belgijskoj kulturi usmrćivanja“, zagovornike zakona nazivali „ubojicama djece“. No, to nije pomoglo.

Čini se da smo ušli u novu fazu „borbe za ljudska (i dječja) prava“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah