Lijeva vlada u Grčkoj ozakonila da mladi od 15. godine mogu samostalno promijeniti spol

Foto: Thinkstock

Grčki parlament je 10. listopada sa 171 glasom “za” i 114 “protiv” prihvatio zakon kojim se omogućuje promjena spola u osobnim dokumentima (osobnoj iskaznici, rodnom listu, domovnici, putovnici…) na temelju tzv. “rodnog samoodređenja” – običnom izjavom nadležnom državnom tijelu. Osoba muškog spola po ovom principu može zakonski postati “žena”, i obratno, i koristiti sva prava koja su namijenjena ženama – ulazak u ženske zahode, svlačionice, natjecati se u ženskim sportovima… Grčka se tako pridružila krugu europskih država koje su u proteklih 4 godine donijele ovakve zakone o “rodnom samoodređenju” – Malti, Irskoj, Norveškoj, Danskoj i Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zakon promjenu spola u dokumentima omogućuje i maloljetnicima starijima od 15 godina, čime se kod djece u pubertetu, koja psihofizički i psihosocijalno još nisu dosegla zrelost, unosi zabuna o njihovom spolnom identitetu – poručuje im se da je promjenjiv i da ga mogu “promijeniti” na temelju obične izjave ili trenutnog raspoloženja. Osim toga, ova je praksa omogućena djeci mimo dopuštenja njihovih roditelja čime se dovodi u opasnost temeljno pravo roditelja da odgajaju svoju djecu sukladno vlastitim uvjerenjima. Postavlja se pitanje – ako se djeci od 15 godina opravdano zakonski zabranjuju alkohol, kasni izlasci i slično, zašto im se dopuštaju ovakve proizvoljne i za život opasne odluke?

> Životna priča Walta Hayera: Razotkrivanje laži rodne ideologije

> Dječak koji se osjećao kao djevojčica požalio zbog hormonske terapije: Zapravo sam se osjećao ugodno u vlastitom tijelu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Novi zakon u Kanadi: Roditeljima će oduzimati djecu ako ne pristaju na njihov “rodni identitet” i “seksualnu orijentaciju”

Zakon o “rodnom samoodređenju” je dobio veliku potporu premijera Alexisa Tsiprasa i vladajuće lijeve koalicije okupljene oko stranke Syriza, ali i snažan otpor opozicije, javnosti i Grčke pravoslavne crkve. Tako su pravoslavni episkopi jednoglasno osudili donošenje ovog zakona tvrdeći kako se “spol ne bira slobodno i ne mijenja po volji, a grčki zakon ne smije biti podložan znanstveno neutemeljenoj izjavi građanina koja se kasnije može promijeniti”. Također su u svojoj zajedničkoj izjavi naglasili kako “predloženi Zakon napada svetost institucije braka, protivi se moralu i zdravom razumu te uništava čovjeka”.

> Dr. sc. Tonči Matulić: Istanbulska konvencija vuče sa sobom problem koji je neraskidivo vezan za rodnu ideologiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak promjene spola u dokumentima “rodnim samoodređenjem” u praksi dovodi do apsurdnih situacija. Primjerice, osobu muškog spola, koja posjeduje sve fizičke karakteristike muškarca, zakon bi temeljem izjave tretirao kao ženu, ili kao neki drugi “rod”, ovisno o “samoodređenju” te osobe. Dakle, iako muškarac, država bi  tu osobu tretirala kao ženu te bi ona mogla ulaziti u sve prostorije rezervirane samo za ženski spol, primjerice svlačionice, skloništa za žene žrtve nasilja, WC-e i kupaonice, što se već događa u SAD-u i Kanadi.

> Posljedice rodne ideologije: Napastovanje žena u svlačionicama trgovačkih centara

> Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Hrvatskoj LGBT udruge zahtijevaju da se donese sličan zakon o “rodnom samoodređenju”.

> Udruga TransParent traži biranje “rodnog identiteta” samoodređenjem – na temelju obične izjave

Uvođenju rodne ideologije u hrvatsko društvo i nametanju od strane LGBT lobija doprinosi postupak ratifikacije Istanbulske konvencije koji je u tijeku te kojeg podržava premijer Plenković. Istanbulska konvencija, pod krinkom zaštite žena od nasilja, predstavlja glavno međunarodnopravno oruđe za nametanje rodne ideologije državama strankama. U službenom izvješću koje pojašnjava odredbe Konvencije navodi se koncept “rodnog samoodređenja”:

Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje kategorije pojedinaca kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onome što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama “muško” ili “žensko” (točka 53.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> U ime obitelji: Kukavica i papak je i političar koji pretučene žene iskorištava za nametanje rodne ideologije

> Ivan Munjin: U ime obitelji traži da Vlada odustane od ratifikacije i povuče Milanovićev potpis s Istanbulske konvencije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.