Foto: fah

Francuski predsjednik Emmanuel Macron primio je u ponedjeljak u Elizejskoj palači pjevača skupine U2 Bona Voxa potvrdivši mu da pomoć za razvoj planira povećati na 0,55 posto BDP-a do 2022.

Bono Vox, predsjednik nevladine organizacije One, dugo je razgovarao s Emmanuelom Macronom koji mu je potvrdio kako želi da pomoć za razvoj “u 2022. dosegne 0,55 posto (BDP-a)”, rekao je pjevač skupine U2. “To nije bio sastanak, nego razgovor”, rekao je Bono nakon susreta.

“Predsjednik je bio veoma otvoren za pronalaženje novih rješenja u prevladavanju problema s kojima se bore siromašni u svijetu. Razgovarali smo i o izbjegličkoj krizi i o tome da većina Europljana shvaća kako se ono što se događa u Africi tiče i njih”, dodao je. “Potvrdio je svoje obećanje o 0,55 posto u 2022.”, rekao je, spomenuvši Macronovo predizborno obećanje.

No vlada je odlučila da će u 2017. proračunska sredstva za poticanje razvoja smanjiti za 140 milijuna, u okviru mjera štednje u iznosu od 4,5 milijarda eura najavljenih u srpnju.

Organizacija One je kritizirala to smanjenje istaknuvši da bi se sa “141 milijun eura osiguralo potrebno liječenje za 1,4 milijuna ljudi zaraženih HIV-om”.

Bono se sastao i s “Brigitte (Macronovom suprugom) koja se, kao profesorica, svesrdno zalaže za školovanje djevojčica”. Pjevač je s Macronovima razgovarao o “rješavanju problema 30 milijuna djevojčica koje se ne školuju”.

Bono se od 2002. sastajao sa svim francuskim predsjednicima, od Jacquesa Chiraca i Nicolasa Sarkozyja do Francoisa Hollandea.

Glavna zadaća organizacije One koju je Bono utemeljio 2004., je “borba s krajnjim siromaštvom i s bolestima, napose u Africi”, a ponajviše s aidsom.

Izvor: hina/em