Mađarska objavila kako ipak želi plin s LNG terminala u Hrvatskoj

Foto: fah

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine (MVP) Peter Szijjártó sastao se u četvrtak s hrvatskim ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem u Budimpešti, a na susretu je ocijenjeno da bi mađarska energetska sigurnost bila unaprjeđena dobavnim plinskim pravcem s juga, odnosno LNG terminala na Krku.

>Borislav Ristić: Nakon gradnje LNG-a ruski će plin biti još jeftiniji

Strane su se složile da sigurnost opskrbe energijom u srednjoj Europi ostaje jedan od najvažnijih regionalnih rizika, te su stoga potvrdili svoju predanost produbljivanju mađarsko-hrvatske energetske suradnje, izvijestilo je mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine u priopćenju mađarskoj novinskoj agenciji MTI.

U priopćenju se navodi kako bi veliki korak naprijed u odnosu na mađarsku energetsku sigurnost bio ako bi se otvorila prilika za kupnju prirodnog plina s juga.

>Udruga koja je 10 godina bila zagovaratelj LNG terminala sada tvrdi da umjesto njega treba koristiti Sunčevu energiju

>Trump uvjerio i Njemačku u izgradnju LNG terminala: Evo što je lani poručio Hrvatskoj

“Gospodin Peter Szijjártó i njegov hrvatski kolega Tomislav Ćorić smatraju kako je iznimno važno da je hrvatska Vlada donijela konačnu odluku o ulaganju o izgradnji LNG terminala na otoku Krku, te da se hrvatska kompresorska stanica gradi prema planiranoj dinamici, zbog čega će biti moguć dvosmjerni protok plina na mađarsko-hrvatskom interkonektoru”, navodi se u priopćenju.

Hrvatska vlada je krajem siječnja donijela odluku o financiranju prve faze projekta plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, čija se vrijednost procjenjuje na 234 milijuna eura.

Prema Vladinoj odluci, iz državnog proračuna će se za realizaciju prve faze izgradnje LNG terninala osigurati 100 milijuna eura, odnosno 50 milijuna eura u 2019. i 50 milijuna eura u 2020. godini, a do isplate tih sredstava Hrvatska elektroprivreda će osigurati potrebne pozajmice društvu LNG Hrvatska d.o.o. za dospjela plaćanja u 2019. godini.

>Poljska će idućih 20 godina kupovati plin od američkog LNG-a i moći će ga preprodavati: Što čeka Hrvatska?

Preostala sredstva, u iznosu od 32,6 milijuna eura osigurat će osnivači društva LNG Hrvatska, Hrvatska elektroprivreda i Plinacro.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina