Merkel i Macron zajednički sazvali sastanak zemalja ‘zapadnog Balkana’ i EU

Foto: fah

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su u ponedjeljak u Berlinu uoči susreta na vrhu zemalja “zapadnog Balkana” i Europske unije kako Njemačka i Francuska stoje iz europske perspektive zemalja zapadnog Balkana.

„Mi smo sazvali ovaj sastanak danas jer se osjećamo obveznim održati europsku perspektivu zemalja u regiji“, rekla je Merkel.

Ona je istknula kako današnji sastanak služi i tome kako bi se ispitale situacije u pojedinim zemljama te kako bi se iskristalizirali problemi koji moraju biti riješeni a rješenje zastoja pregovora između Srbije i Kosova izdvojila je kao problem o kojem će najviše biti riječi.

„Mi sa danas nalazimo kako bi spriječili da problemi postanu još složeniji. Tu ne smije biti sporazuma na teret drugih i zato smo ovdje danas u ovom sastavu“, rekla je Merkel i dodala kako se radi o zajedničkoj njemačko-francuskoj inicijativi.

Susret na vrhu zemalja “zapadnog Balkana” i EU-a na kojem sudjeluju i Njemačka, Francuska, Hrvatska i Slovenija, održava se u Berlinu na poziv Merkel i Macrona, a glavna tema susreta su razgovori o stabilnosti i napretku regije, posebice pomicanje dijaloga između Srbije i Kosova s mrtve točke.

Kao jednu od prepreka na putu ka sporazumu Merkel je istaknula 100-postotne carine koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Ovaj potez ne ide u pravom smjeru kad je u pitanju rasprava o postizanju sporazuma“, rekla je Merkel.
Ona je istaknula kako danas ne treba očekivati nikakve zaključke nego da susret služi kako bi se rješavanje problema pokrenulo s mrtve točke.

„Današnji format možemo gledati ne kao nešto što će donijeti rješenje nego samo kao jedan korak na dugom putu prema tom cilju“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je pritom kao primjer da se problemi mogu riješiti spomenula dogovor između Sjeverne Makedonije i Grčke oko imena.

Francuski predsjednik je također rekao kako današnji susret ne služi donošenju nekih zaključaka nego kako bi se otvoreno raspravljalo o kompliciranim pitanjima.

Macron je u nekoliko navrata istaknuo kako je pitanje zapadnog Balkana europska tema što objašnjava današnji format susreta.

„To je europski problem i radi se o našoj stabilnosti. Mi nosimo zajedničku političku odgovornost kako bi postigli to da obje strane ponovno pokrenu dijalog“, rekao je Macron.

U analizi agencije Reuters se navodi kako je jedan od motiva zbog kojeg su Merkel i Macron sazvali skup u Berlinu i potreba da se pokaže spremnost Europske unije da probleme u regiji jugoistočne Europe rješava sama, bez uplitanja sila poput SAD-a, Rusije ili Kine.

Francuski predsjednik je upućujući na uspješni sporazum između Skopja i Atene rekao kako se u tom duhu žele riješiti i problemi u pregovorima između Beograda i Prištine.

„Posljednji mjeseci su pokazali da je moguće rješenje problema koji su izgledali nepremostvi“, rekao je Macron koji je napomenuo kako je i Njemačkoj i Francuskoj u interesu stabilnost u regiji.

„Nemamo namjeru nametati rješenja Srbiji i Kosovu nego dvije strane privoljeti da raspravu vode s manje emocija“, rekao je Macron.

On je obasnio kako je Njemačkoj i Francuskoj važan i angažman u regiji “zapadnog Balkana” na svim područjima.

„Mi se želimo angažirati na području gospodarstva i socijalnog razvoja ali i sigurnosti i borbe protiv organiziranog kriminala, teorizma i ilegalne migracije“, zaključio je Macron.

I Macron i Merkel su napomenuli kako se danas neće raspravljati o proširenju Europske unije.

„Ovo nije format koji se bavi proširenjem, time se bave drugi mehanizmi“, rekla je Merkel.

U toku večeri će se održati radni sastanak na kojem će se raspravljati o otvorenim gospodarskim i političkim problemima a nakon toga će se na radnoj večeri intenzivnije raspravljati o mogućnostima rješenja srbijansko-kosovskog probleme.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji također sudjeluje u radu summita, prije susreta je ustvrdio kako je pozitivno što je Hrvatska prepoznata kao jedan od aktivnih čimbenika u procesu rješavanja problema vezanih uz euroatlantske integracije zemalja regije jugoistočne Europe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr