Na čelu EP-a nova predsjednica Metsola: Konzervativka? Retorika govori drugačije

Roberta Metsola
epa09692834 Roberta Metsola holds a press conference after being elected as the new president of the European Parliament at the European Parliament in Strasbourg, France, 18 January 2022. MEPs gathered to elect the Parliament's new President, 14 Vice-Presidents and five Quaestors and will determine the composition of the Bureau for the next two-and-a-half years. EPA/JULIEN WARNAND

U prošli je utorak za predsjednicu Europskog parlamenta izabrana Roberta Metsola (Europska pučka stranka (EPP), Malta) s 458 glasova u prvom krugu. Uoči početka, konzervativac Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) povukao je kandidaturu pa su tako u izbornoj utrci ostale tri kandidatkinje. Iako će neki reći da je konzervativka došla na mjesto predsjednice parlamenta, povijest glasovanja i retorika njezine stranke u posljednjih nekoliko godina govori drugačije – piše politički komentator Daniel Deme za rmx.news.

> Metsola (EPP) je nova predsjednica Europskog parlamenta: Što je govorila o pobačaju i LGBT osobama?

Njezinom pobjedom neki će reći da je konzervativka došla na mjesto predsjednice Parlamenta, pod pretpostavkom da je EPP politički blok desnog centra. Povijest glasovanja i retorika stranke u posljednjih nekoliko godina govori drugačije. Pokazuje da su EPP i parlamentarni lijevi blokovi u de facto većinskoj vladajućoj koaliciji. Osim nekolicine neistomišljenika, ostatak bivšeg konzervativnog saveza ne razlikuje se od ostalih pro-migracijskih, progresivnih liberalnih zastupnika u Europskom parlamentu.

Sama Metsola školski je primjer prelaska EPP-a na globalističku radikalnu ljevicu.

Važno je osvrnuti se na povlačenje Złotowskog iz utrke. Konzervativni poljski političar ušao je u utrku s čvrstim stajalištima o budućem smjeru Europskog parlamenta, rekavši prije izbora: „I dalje postoji tendencija potkopavanja Europskog parlamenta kao mjesta iskrene rasprave i kompromisa među narodima. Nažalost, ovakvom stanju pridonijelo je i sadašnje vodstvo pristajanjem da se nacionalne sporove prečesto prenosi na europski forum.”

Europska desnica ne pokazuje odlučnost

Ipak, Zlotowski se iznenada povukao iz utrke neposredno prije glasovanja, a jedino objašnjenje koje je ponuđeno bio je tweet u kojem se navodi da “nakon održanih pregovora, predsjedatelji nacionalnih izaslanstava ECR-a odlučili su da je u njihovu interesu povlačenje kandidata.”

Koji god bio razlog te iznenadne odluke, ona je nastavak trenda koji se primjećuje u europskoj desnici koja gotovo uvijek, u odlučujućem trenutku, odustane bez borbe, ne želeći izazivati destruktivnu europsku ljevicu kada su sve šanse protiv nje. Europska desnica ne pokazuje odlučnost i želju za iskorakom iz zone udobnosti.

S druge strane, Roberta Metsola je eurobirokratkinja, otvoreno pro-migracijskih stavova. Metsola podržava otvorena društva, europski federalizam, LGBTQ udruge...

Metsola je 2020. iznijela svoje stajalište o migracijama na sljedeći način:

Potrebno je:

– formirati novi okvir za pravednu podjelu odgovornosti među svim državama članicama na temelju smislene solidarnosti;
– uništiti mrežu trgovine i krijumčarenja ljudima;
– sigurno vratiti ljude koji ne ispunjavaju uvjete za zaštitu u svoje matične zemlje;
– osigurati vanjske granice postavljanjem 10.000 graničnih policajaca;
– osigurati da nitko ne pogine na moru uz naglašavanje da je ovo globalno rješenje i da sigurne luke s obje strane Sredozemnog mora imaju odgovornost za iskrcaj;
– kreirati pravne puteve za one koji moraju raditi u Europi i za one kojima je potrebna zaštita i traže azil čak i izvan Europe, što znači da neće morati ulaziti na brodove i riskirati svoje živote

“Solidarnost i raspodjela migranata”

Iako će se većina konzervativaca načelno složiti s ovim stajalištima, treba se vratiti na Metsoline izjave dane tijekom vrhunca migrantske invazije na Europu 2015.

“Potreban nam je obvezujući mehanizam solidarnosti koji omogućuje pravednu raspodjelu tražitelja azila među državama članicama nakon što se dosegne određeni prag”, izjavila je 2015. godine. Drugim riječima, zagovornica je mehanizma “raspodjele” migranata među državama članicama. Time se prisiljava vlade i zajednice da otvore svoja vrata za masovnu migraciju i paralelna društva zapadnog tipa.

Što se tiče njezina radnog dokumenta pod naslovom “Solidarnost i pravedna podjela odgovornosti, uključujući obveze potrage i spašavanja” koji je izradio Odbor za građanske slobode, pravosuđe i Unutarnji poslovi i koji je Metsola potpisala, riječ “solidarnost” može se naći najmanje 46 puta. Što to znači u praksi? To znači migrantske kvote za sve države članice.

Kada je Mađarska zatražila pomoć od EU-a u financiranju skupih mjera zaštite granica, uključujući ogradu na južnim granicama, osoblje, nadzor itd., EU je glatko odbila prijedlog. Od 2015. godine održavanje mađarske granice koštalo je više od 1,6 milijardi eura. Samo u prva dva tjedna 2022. graničari su prijavili više od 4200 ilegalnih ulazaka. Tu mađarski porezni obveznici mogu samo sanjati o europskoj solidarnosti.

Pouzdani saveznici Open Society European Policy Institute u EP-u

Čini se da nijedan visoki dužnosnik EU-a ne može preuzeti vodstvo bez odobrenja mreže milijardera Georgea Sorosa. Ne čudi što je njezino ime navedeno u dokumentu Pouzdani saveznici Open Society European Policy Institute u EP-u (2014. – 2019.). Okarakterizirana je kao “vrlo zainteresirana za pitanja migracije, građanske slobode, azil, ravnopravnost spolova, LGBTI prava i prava svih manjina. Ima izrazito proeuropska  progresivna gledišta, ali ih je potrebno pragmatično unaprijediti.

Kao formalno konzervativna političarka, Metsola je dosada zauzimala konzervativan stav o pitanju pobačaja. Međutim, i o ovom pitanju dogodio se preokret.

Njezinom prvom tiskovnom konferencijom kao predsjednice dominirala su pitanja povezana s njezinim stajalištem o pobačaju. Njezin je odgovor bio: “Moje stajalište je stajalište Europskog parlamenta. Ovaj je parlament uvijek bio jasan i nedvosmislen o pitanju prava na seksualno i reproduktivno zdravlje.”

U studenom 2020. Europski parlament donio je rezoluciju uz potporu velike većine zastupnika, koja „poziva Komisiju da podrži države članice u jamčenju općeg pristupa uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući pobačaj. Potiče Komisiju da se pravo na pobačaj uvrsti u sljedeću zdravstvenu strategiju EU-a.” Rezolucija je izdana kao odgovor na odluku poljskog Vrhovnog suda da je pobačaj u većini slučajeva u suprotnosti s ustavom zemlje.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rmx.news

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.