Velika podjela u njemačkom parlamentu: 666 zastupnika pristupilo glasovanju o Marakeškom sporazumu – prihvaćen s 372 glasa ZA

Foto: Fah

Njemački parlament Bundestag prihvatio je u četvrtak Migracijski pakt Ujedinjenih naroda, a ministar vanjskih poslova Heiko Maas još je jednom naglasio kako ovaj dokument nema obvezujući karakter za zemlje potpisnice.

„Migracijski pakt je izuzetan uspjeh na polju međunarodne suradnje“, rekao je Maas tijekom rasprave o UN-ovu Migracijskom paktu.

Zastupnici su uz pakt prihvatili i dodatni dokument u kojem se izričito naglašava kako tzv. Marakeški sporazum ne sadrži nikakve odredbe koje bi utjecale na pravni sustav u Njemačkoj, posebice na području socijalnih prava ili zakona o strancima.

„UN-ov migracijski sporazum također nema nikakvog utjecaja na sudske presude ili odluke njemačkih državnih službi“, stoji u dopunjujućem dokumentu.

Istodobno se u dokumentu od njemačke vlade traži da i dalje striktno razdvaja legalnu od ilegalne migracije te da radi na jačanju zaštite vanjskih granica EU-a.

Za prihvaćenje sporazuma su glasovala 372 zastupnika, protiv je bilo njih 153, a suzdržao se 141 zastupnik.

Posljednjih tjedana unutar vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU razvila se rasprava o potrebi dodatnog propitivanja Marakeškog sporazuma. Kandidat za predsjednika CDU-a Jens Spahn predložio je odgodu prihvaćanja ovog međunarodnog dokumenta toliko dugo dok dvojbe na unutarnjopolitičkom planu oko ovog pitanja ne budu riješene.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prošlog je tjedna u Bundestagu još jednom podržala Globalni sporazum UN-a o migracijama istaknuvši da se radi o ispravnom pokušaju odgovora na globalne izazove.

„Ovaj pakt za migracije, kao i pakt za izbjeglice, ispravan je pokušaj davanja odgovora na to kako riješiti globalne probleme djelujući zajednički i na međunarodnoj razini“, rekla je Merkel. „Pakt ne zadire u suverenost nacionalnih država. I u našem nacionalnom interesu je da se uvjeti i regulacija za migracije poboljšaju“, rekla je njemačka kancelarka o dokumentu, čime je odgovorila na kritike iz dijelova konzervativne, populističke Alternative za Njemačku (AfD), ali i iz vlastitih demokršćanskih redova, u kojima se navodi da će Migracijski pakt pojačati migraciju prema Njemačkoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina