Orban poručio Merkel: ‘Nismo stvorili EU da bi imali SSSR’

epa07230560 German Federal Chancellor Angela Merkel (R), and Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) attend the European Council in Brussels, Belgium, 14 December 2018. At the second day of the summit of EU leader the meeting will focus on the conclusions on the Single Market, climate change, migration, disinformation, the fight against racism and xenophobia, and citizens' consultations. EPA/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Mađarski premijer Viktor Orban usporedio je Europsku Uniju i njezin način funkcioniranja sa Sovjetskim Savezom (SSSR), te je optužio Angelu Merkel i Bruxelles za ucjenu.

Podsjećamo, Mađarska je pola stoljeća bila dio Istočnog bloka nad kojim je dominirao SSSR, kao oblik tutorstva i vladanja nad državama srednje Europe. Tu poruku je Orban namjeravao poslati Angeli Merkel.

Mađarska je pokrenula članak 7. Ugovora o Europskoj uniji nizom reformi svog pravnog sustava za koje je EU tvrdila da predstavljaju kršenje njezinih temeljnih vrijednosti. Viktor Orban rekao je da ne može prihvatiti nikakvu vezu između pristupa fondovima Europske unije i ispunjavanja kriterija zakonodavstva na način kako to nameće Europska Unija, sugerirajući da bi to približilo način funkcioniranja EU slično SSSR-u, piše express.co.uk

Orban, čelnik najveće i najpopularnije mađarske stranke Fidesz, rekao je “da se novac ne može samo Mađarskoj oduzeti”, a rasprave u EU-u o kriterijima su “tehničke naravi”. Mađarski čelnik smatra kako bi to predstavljalo „ucjenu na ideološkim temeljima bez objektivnih kriterija“.

„Nismo to htjeli. Nismo stvorili EU da bi imali novi Sovjetski Savez“, rekao je Orban, ipak ne zaprijetivši da će staviti veto na cijeli proces usvajanja europskog proračuna.

Rekao je za državni radio da je o tome razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čija zemlja trenutno predsjedava rotirajućim europskim predsjedanjem.

Orban je objasnio poruku Angeli Merkel: “Morao sam reći da ako smo prihvatili ovu uredbu koju su izradili Europski parlament i njemačko predsjedništvo – potrebna je dvotrećinska većina pa to ne možemo blokirati – onda smo od EU napravili Sovjetski Savez”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/express.co.uk