Petir u Europskom parlamentu ispitivala Izetbegovića o Orašju: Evo kako je to izgledalo!

Foto: PR

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je razmjena stajališta s Predsjednikom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem. Izetbegović je govorio o viziji Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koracima koji su do sada učinjeni te o prijetnjama i izazovima s kojima se trenutno suočavaju.

U raspravi koja je uslijedila nakon razmjene stajališta, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir iskazala je punu potporu integraciji Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO kao i svim naporima u provođenju nužnih reformi, pogotovo u području nezavisnosti pravosuđa te vladavine prava.

Izrazila je svoju zabrinutost posljednjim događajima i uhićenjima hrvatskih branitelja u Orašju te je istaknula da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv branitelja hrvatske nacionalnosti koji su svih ovih godina živjeli u Orašju. Rekla je da je apsurdno, ukoliko je postojala sumnja u ratni zločin, da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine upravo sada pokrenulo postupke prema zahtjevu Policije Republike Srpske protiv hrvatskih branitelja koji imaju i hrvatsko državljanstvo te su državljani EU.

„Percepcija je javnosti da ovi procesi imaju isključivi politički karakter usmjeren protiv Hrvata u Bosni i Hercegovini“, konstatirala je Petir. Pitala je Izetbegovića, s obzirom da u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine dolazi do učestalih kadrovskih promjena, „može li se garantirati da će u ovom slučaju biti proveden pošten proces, prema najvišim pravnim standardima, objektivno i pravno utemeljen bez uplitanja političkih struktura i interesa Bošnjaka i Srba u Bosni i Hercegovini“.

U svom odgovoru Izetbegović je izrazio zadovoljstvo odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te dodao da je tempiranje uhićenja vrlo blizu komemoracija hrvatskih stradanja u Domovinskom ratu i nakon posjeta predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića nespretna i nesretna stvar. Istaknuo je da se političari u Bosni i Hercegovini ne miješaju u sudske procese te dodao da smatra da sudovi rade neovisno. Iskazao je nadu da će svi optuženi imati pošten proces. Smatra da posljednja uhićenja narušavaju odnose Hrvatske i BiH te da stvaraju nepotrebne dodatne tenzije. Referirajući se na smjene u Tužiteljstvu, izjavio je da su se one dogodile zbog toga što ti ljudi nisu dobro radili svoj posao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr