Petir: Od dolaska na vlast Kukuriku koalicije izgubljeno 300 tisuća radnih mjesta u poljoprivredi

Kandidatkinja HSS-a na izborima zastupnika u Europski parlament Marijana Petir ocijenila je kako je hrvatsko selo danas na koljenima ističući da je od dolaska Kukuriku koalicije na vlast izgubljeno više od 300 tisuća radnih mjesta upravo u poljoprivredi.

“Od dolaska Kukuriku koalicije na vlast izgubljeno je više od 300 tisuća radnih mjesta upravo u poljoprivredi jer je propalo oko 150 tisuća obiteljskih gospodarstava gdje uglavnom radi ne samo jedna osoba, nego više njih. To je razlog zašto bi se premijer Milanović trebao zahvaliti ministru Jakovini na suradnji. S obzirom na to da 40% višegodišnjeg proračuna Europske unije upravo odlazi na zajedničku poljoprivrednu politiku, onda smatram da je Europski parlament pravo mjesto gdje se mogu boriti za hrvatsko selo i hrvatskog seljaka“.

Petir će se zalagati i za kvalitetu proizvoda koji stižu na hrvatsko tržište te nastaviti inicijativu za proglašenje regije Alpe-Adria slobodnom od genetsko modificiranih organizama. „To je dobro zbog zaštite domaće proizvodnje, ali i zbog turizma i zaštite prirodnih resursa za koje smatram da ih trebamo sačuvati, a ne rasprodavati, kao što to pokušava današnja vlast. Nažalost, na njihovu piku našle su se i Autoceste koje smo svi zajedno gradili“, rekla je Petir.

Petir je održala konferenciju za novinare ispred MVEP-a i upozorila da je na prošlim izborima za Europski parlament svega 20.84% građana izašlo na izbore. Time je Hrvatska po izlaznosti na izbore svrstana na dno ljestvice, iza Slovačke. Prosjek u drugim državama Europske unije bio je dvostruko veći, iznad 43%.

„Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVEP) nije poduzelo nikakve aktivnosti kako bi građanima približilo na koji se način glasuje na izborima na Europski parlament u deset dana otkako je predsjednik Republike Hrvatske raspisao izbore, ali niti prethodno“, rekla je Marijana Petir, kandidatkinja HSS na izborima zastupnika u Europski parlament na koalicijskoj listi HDZ-HSS-HSP AS-BUZ –HDS-ZDS.

„Kada pogledamo koliko je bilo nevažećih listića na izborima za Europski parlament u Hrvatskoj, onda vidimo da su na tim izborima nevažeći listići prešli prag, osvojivši 5,07%, što je poražavajuće“, rekla je Petir i dodala: „Sasvim sam sigurna da ću zastupati hrvatske građane i građanke u Europskom parlamentu jer ću osvojiti dovoljan broj preferencijalnih glasova kako bih bila tamo i štitila naše nacionalne interese“.

Građani i građanke koje imaju pravo glasa, osim mogućnosti glasovanja za određenu listu, preferencijalnim glasovanjem mogu zaokružiti kandidata s liste. Sustav preferencijalnog glasovanja različit je od tzv. sustava „zatvorenih“ lista, gdje građani glasuju za određenu listu.

Na pitanje o tome za što će se zalagati ako postane zastupnica u Europskom parlamentu, Petir je odgovorila: „Sasvim je sigurno i oni koji me poznaju znaju da glasujem prema vlastitoj savjesti, posebno kada je riječ o općeljudskim vrijednostima. Tako se mislim ponašati i ubuduće. Ono što ću svakako učiniti, a što do sada nije učinio niti jedan hrvatski europarlamentarac, jest da ću biti članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u Europskom parlamentu“.

Trenutna eurozastupnica Ruža Tomašić u svojim govorima u Europskom parlamentu i javnim istupima protiv je „svakog pakiranja da abortus prođe kao temeljno ljudsko pravo“. Ruža Tomašić, kandidatkinja HDZ-a na koalicijskoj listi za ovogodišnje izbore za Europski parlament koji će biti održani 25. svibnja, javno je upozoravala i na kontroverzno izvješće o ekstremističkim seksualnim i reproduktivnim pravima, tzv. „Estrela report“ koje sadrži poziv da abortus bude proglašen temeljnim ljudskim pravom.

Na pitanje o tome koje je njezino stajalište, Petir je odgovorila: „Pravo na život jest temeljeno ljudsko pravo, ugrađeno u Ustav Republike Hrvatske. Zbog toga što je onemogućeno pravo na život svim građanima Republike Hrvatske, odnosno svim potencijalnim građanima i građankama Republike Hrvatske, bila sam jedina zastupnica u Hrvatskom saboru koja je glasovala protiv Zakona o suzbijanja diskriminacije jer pojedine skupine stilizira u nadnaravne ljude, a drugima ne omogućuje pravo na život. Pravo na život osnovno je ljudsko pravo i svakom ga treba osigurati“, obrazložila je Petir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr