Plenković organizirao panel i prikazivanje filma ‘Otto i Hrvati’

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković je govorio o doprinosu velikog prijatelja Hrvatske i bivšeg zastupnika u Europskom parlamentu Otta von Habsburga (1912–2011) međunarodnoj afirmaciji Hrvatske. Istaknuo je da je Otto bio predani zagovornik pridruživanja srednjoeuropskih država Europskoj uniji, poglavito onih koje su bile dio Austro-Ugarske Monarhije. Kao član Europskog parlamenta, bio je oštar protivnik komunizma i zalagao se za ujedinjenje Europe. Tijekom Domovinskog rata 90-ih godina dosljedno je branio demokratsko pravo Hrvatske na neovisnost. Plenković je zaključio da je Otto uvijek isticao pripadnost Hrvatske srednjoeuropskom kulturnom krugu te je istaknuo da je znatno pridonio pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Otto von Habsburg bio je predsjednik Međunarodne Paneuropske unije od 1973. do 2004. Stoga je o njegovu europskom angažmanu govorio njegov nekadašnji suradnik i zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt, danas predsjednik Njemačke Paneuropske unije, prof. dr. Pavo Barišić, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije i akademik Mislav Ježić, potpredsjednik Paneuropske unije. Oni su evocirali svoju dugogodišnju suradnju s Ottom von Habsburgom. Govorili su o glavnim akcentima dokumentarnog filma Vanje Vinkovića koji uz ekskluzivan arhivski materijal otkriva niz zanimljivih doživljaja i trenutaka iz političkog djelovanja Otta von Habsburga usmjerenog na dobrobit Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: andrejplenkovic.hr