Posljedice krize: Polovinu malih i srednjih kompanija u Europi očekuje bankrot 

zatvorena trgovina
Foto: GettyImages

Prema istraživanju McKinsey & Co više od polovine malih i srednjih poduzeća u Europi očekuju bankrot u sljedećoj godini ako ne dođe do rasta prihoda. Ovaj podatak možda najbolje oslikava koliko teške mogu biti posljedice krize izazvane COVID-19 pandemijom. Jedna od pet kompanija u Italiji i Francuskoj očekuju da bi u sljedećih šest mjeseci mogle prijaviti bankrot, odnosno insolventnost. Istraživanje McKinsey & Co provedeno je na uzorku 2200 malih i srednjih poduzeća u najvećih pet europskih ekonomija.

Ako je pesimizam koji su istraživači utvrdili u istraživanju dobar pokazatelj onoga što će se doista zbivati u budućnosti, europska ekonomija naći će se u ogromnim problemima. Male i srednje tvrtke ključne su za europsku ekonomiju. One zapošljavaju dvije trećine radnika te donose više od polovine dodane vrijednosti.

Sveukupno uzevši oko 70 posto europskih kompanija je od početka pandemije prijavilo niže prihode. U Italiji i Španjolskoj taj postotak značajno je viši, a posljedica je višeg broja zaraženih i mrtvih ali i strožih epidemioloških mjera, piše Jutarnji list.

U istraživanju McKinsey & Co većina opisuje stanje u ekonomiji kao slabo. Najviše zabrinutosti vezano je uz nemogućnost vraćanja zajmova i otkaze radnicima, iako su sve vlade najavile neke vrste pomoći poslodavcima za očuvanje radnih mjesta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr