Pronađeni novi ilegalni migranti u Sloveniji: Lani zabilježeno 370 % više ilegalnih ulazaka

Foto: Fah

Šest Pakistanaca i četvoricu državljana Bangladeša zatekla je slovenska policija u blizini Kozine, u vozilu mađarskog državljanina, objavila je u utorak policijska uprava Koper, a kako su prenijeli slovenski mediji, postupkom je utvrđeno da su u Sloveniju ilegalno ušli iz Hrvatske.

Svi su izrazili namjeru da će u Sloveniji tražiti međunarodnu zaštitu, pa su upućeni u azilni centar, dok je vozač, državljanin Mađarske, zadržan u pritvoru i protiv njega će biti podnesena kaznena prijava.

>Katar preko dobrotvorne organizacije daje sredstva za povećanje kapaciteta za prihvat migranata u BiH
Od ponedjeljka do danas na području policijske uprave Koper, koja je ilegalnim migrantima zanimljiva zbog blizine Italije, otkrivena su još dva ilegalna migranta, jedan iz Alžira i drugi iz Sirije, a nakon predviđenog postupka bit će vraćeni hrvatskim organima.

Ured za migrante, koji djeluje kao tijelo slovenske vlade, objavio je ovih dana da je u Sloveniji trenutačno 656 osoba s priznatim statusom međunarodne zaštite, još njih 309 je podnijelo molbe za azil i čekaju na rješenje, dok 86 stranaca, koji su izrazili želju za dobivanjem međunarodne zaštite, čeka na predaju službene molbe za azil.

Od onih kojima je odobren azil najviše ih živi u dva azilantska centra u Ljubljani, a uključeni su u integracijske postupke.

U izvješću o ilegalnim migracijama u cijeloj prošloj godini slovenska policija objavila je nedavno da je lani zabilježila 1934 ilegalna prijelaza granice, što je 370 posto više nego u 2017. godini, te da je među zatečenim strancima najviše bilo ilegalnih migranata iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

Izvor: narod.hr/hina