Sjevernoirski ministar zdravstva dao ostavku zbog izjave o gay braku

Sjevernoirski ministar zdravstva Jim Wells dao je u ponedjeljak ostavku jer je policija počela istragu zbog njegove prošlotjedne izjave kojom je homoseksualne brakove povezao sa zlostavljanjem djece.

Jim Wells (skroz desno na slici) iz Demokratske unionističke stranke (DUP), četvrte najveće stranke u Donjem domu Parlamemta, koja bi mogla odlučiti o vlasti Ujedinjene Kraljevine nakon svibanjskih izbora, objavio je da odlazi s dužnosti kako bi se brinuo o bolesnoj ženi.

“Gay lobi je nezasitan, oni ne znaju kad je dosta. Činjenice pokazuju da nećete sigurno podizati dijete u homoseksualnoj vezi. To dijete ima veće šanse da bude zlostavljano ili zanemareno” – izjavio je Wells u razgovoru s jedinim lezbijskim parom.

Protekli je vikend bio izložen snažnom pritisku jer je i policija dobila službenu žalbu zbog Wellsovih riječi upućenih tijekom predizborne kampanje jednom lezbijskom paru. Wells je rekao kako su njegove riječi pogrešno interpretirane te kako ne odražavaju stavove DUP-a, iako je predsjednik stranke Peter Robinson stao uz Wellsa i rekao kako on ne želi da se Wells povuče s mjesta ministra.

“Duboko sam ražalošćen što neki koji zastupaju drukčije gledište od mojega napadaju moju obitelj i mene na veoma osoban i ružan, a katkad i prijeteći način”, rekao je u izjavi u ponedjeljak.

Wells je kasnije pokušao opravdati svoju izjavu kako je bio pod velikim stresom jer mu je supruga doživjela dva srčana udara u vrlo kratkom razdoblju.

Vodeći članovi DUP-a, jedne od socijalno najkonzervativnijih stranaka koje će sudjelovati na izborima 7. svibnja, vode kampanju protiv gay brakova i poduprli su pekaru iz Belfasta kad je odbila ispeći tortu sa sloganom o pravu na homoseksualni brak.

DUP je inače najveća konzervativna stranka u Sjevernoj Irskoj u kojoj vlada podjela na katolički i protestantski dio stanovništva, a DUP je stranka koju vežu snažni korjeni uz protestantsku crkvu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: facebook