Slovačka odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Postoje proturječja s definicijom braka kao zajednice muškarca i žene’

Foto: Thinkstock, montaža narod.hr

Slovačka neće ratificirati Istanbulsku konvenciju, objavio je danas na konferenciji za medije slovački premijer Robert Fico i istaknuo da je to zajedničko stajalište svih triju stranaka vladajuće koalicije, navodi Postoj.sk.

Premijer Fico, inače vođa socijaldemokratske stranke, rekao je da ako postoje proturječja Konvencije s ustavnom definicijom braka kao zajednice muškarca i žene, ne slaže se da Slovačka ratificira Istanbulsku konvenciju.

Ne možemo prihvatiti nešto na međunarodnoj razini što je u suprotnosti s Ustavom Republike Slovačke”, istaknuo je, dodavši da je u 2014. godini glasovalo više zastupnika nego što je bila potrebno za promjenu ustava kako bi se donijela ustavna definicija braka.

“Sve dok sam ja premijer i dok nema sumnje u tumačenje kontroverznih odredbi Istanbulske konvencije, osim ako se ne osigura kompromis između odredbi Istanbulske konvencije i definicije braka kao zajednice muškaraca i žene [tj. promijeni ili Konvencija ili slovački ustav], nikad neću pristati na to da vlada uputi ovu Konvenciju na ratifikaciju. Ponavljam – nikada”, rekao je slovački premijer.

Također, obvezao se da će sve pozitivne odredbe koje sadrži Istanbulska konvencija, a koje poboljšavaju zaštitu žena od nasilja, biti uključene u slovačko zakonodavstvo.

“Prihvaćam obvezu, budući da je 98-99 posto odredbi ove Konvencije korisno, da usporedimo ove odredbe sa slovačkim zakonodavstvom i gdje smatramo da je naše zakonodavstvo slabije od međunarodnog, odmah ćemo poduzeti sve potrebne zakonske izmjene kako bi zaštita žena po pitanju nasilja, ugnjetavanja, zastrašivanja, bila na principijelnoj europskoj razini “, kazao je Fico.

Prema riječima premijera Fica, njegova vlada ima pravo ne ratificirati Konvenciju, za što Slovačka neće trpjeti međunarodne sankcije. Smatra da Europa ne može poduzeti mjere protivne uvjerenjima i osjećajima ljudi u pojedinim zemljama članicama.

Pritisak slovačke javnosti i kampanja organizacija civilnog društva protiv Istanbulske konvencije pokazali su se uspješnima.

Organizatori kampanje protiv ratifikacije podržavaju stav premijera Roberta Fica, ali i dalje zahtijevaju povlačenje potpisa Istanbulske konvencije od strane Slovačke. Slovačka nacionalna stranka, članica vladajuće koalicije, objavila je danas kako će nastojati da Slovačka povuče svoj potpis Konvencije.
U Slovačkoj su se i vjerske zajednice aktivno uključile u zagovaranje protiv Istanbulske konvencije te će se ove nedjelje u svim crkvama čitati zajedničko stajalište kršćanskih crkava o braku, obitelji i Istanbulskoj konvenciji.

Podsjećamo, prije tjedan dana bugarski premijer Boyko Borrisov izjavio je da njegova vladajuća stranka GERB neće nastaviti s ratifikacijom Istanbulske konvencije zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i koalicijske partnere, te pritiska javnosti.

> Unatoč pritiscima EU, Bugarska potpuno odustala od ratifikacije Istanbulske konvencije

Hrvatski premijer, Andrej Plenković, najavio je ratifikaciju Istanbulske konvencije krajem 2016. iako je njegova stranka, HDZ, prije parlamentarnih izbora izjavila da se “protivi nametanju bilo koje, pa i rodne ideologije”. U međuvremenu su se protiv ratifikacije izjasnili mnogi političari, eurozastupnici, organizacije civilnog društva, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, hrvatski biskupi i drugi javni uglednici – upravo jer Istanbulska konvencija sadrži rodnu ideologiju. Ipak, premijer Plenković još nije najavio da Hrvatska, koja u svom zakonodavstvu ima većinu pozitivnih odredbi Konvencije, neće ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/postoj.sk