Šola: Bruxellski birokrati ucjenjuju Poljsku, Mađarsku i Sloveniju

Šola
Foto: Knjižara Nova

Poljska i Mađarska, a neki dan im se pridružila i Slovenija, stavili su veto na odobrenje europskog novca za borbu protiv posljedica COVID-a, kao i na Višegodišnji financijski okvir vrijedan više od tisuću milijardi eura. Europska unija isplatu novca uvjetuje „poštivanjem vladavine zakona“. Izvrsno. Tko normalan može biti protiv „vladavine zakona“, što bijaše tim ludim Poljacima, Mađarima i Slovencima, pita se Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomice prenosimo.

Pa i nisu oni baš tako ludi i loši europski dečki kako se na prvu čini. Naime, pod vladavinom prava krije se, mafijaški rečeno, čisti reket, uvjetovanje svih zemalja članica da u zamjenu za pare na mala vrata u zakonodavstvo i odgojno obrazovni sustav uvedu LGBT ideologiju i cijelu Europsku uniju oboje duginim bojama.

Povjerenice Helena Dalli i Vera Jurova jasno su rekle, bilo na konferenciji za tisak bilo za portal Politico, da će ona zemlja koja ne prihvati europsku LGBTQI… agendu (eto ti „vladavine zakona“) trpjeti novčane kazne.

Neprimjereno miješanje

Problem je, dakle, ne tek sadržaj, već i metoda: radi se o neprimjerenom miješanju bruxelleskih birokrata u poslove svake države članice, odnosno neopravdanoj invaziji na teren u područjima nacionalne, a ne bruxelleske nadležnosti.

Ne, ovo je invazija na suverene države i njihove ingerencije, protivne i samom europskom Ugovoru, gdje se u članku 83 jasno kaže u kojim slučajevima EU može, citiram, “uspostaviti minimalna pravila koja se odnose na definiranje kaznenih djela i sankcija u posebno teškim područjima kriminala koja imaju transnacionalnu dimenziju”.

>Zašto su Poljska i Mađarska stavili veto na proračun EU i koje su posljedice?

Te zločine transnacionalnog karaktera EU u istom Ugovoru jasno definira: „terorizam, trgovina ljudima i seksualno iskorištavanje žena i maloljetnika, ilegalna trgovina drogom, ilegalna trgovina oružjem, pranje novca, korupcija, krivotvorenje sredstava plaćanja, kibernetički kriminal i organizirani kriminal ”.

Diskriminacija na temelju seksualne orijentacije i takozvanog rodnog identiteta ne pojavljuje se na popisu. Obiteljske i odgojno obrazovne politike, pa ni zločin tzv. homofobije nije na tom popisu, samo, napominjem, zločini nadnacionalnog karaktera, ovo ostalo je u nadležnosti svake suverene države članice.

Ideološka invazija

Najavljuje se, stoga, kada smo kod vladavine prava na koje se pozivaju dugini birokrati u Bruxellesu, da bi Komisija, kako bi nametnula kazneno djelo homofobije i LGBT ideologije svim državama članicama, izmijenila spomenuti članak 83.

No, opet, to je teško opravdati jer prema ekspertnom mišljenju talijanskog Centro Studi Livatino „obrazloženjem istog članka koji predviđa regulatornu intervenciju EU-a samo za transnacionalne zločine, odnosno za ona ponašanja koja bi mogla istodobno utjecati na nekoliko država: poput trgovine robljem i/ili trgovine oružjem, gdje se, na primjer, djevojka kupuje u jednoj zemlji, a zatim preprodaje u drugoj, ili tamo gdje krijumčareno oružje prelazi iz jedne u drugu,“ itd, itd., EU ne smije zadirati u nacionalna zakonodavstva u obiteljskim i odgojno obrazovnim pitanjima, a ovdje se pod krinkom COVID-a upravo to želi, čista ideološka invazija i nasilje pod krinkom vladavine prava.

Nije li bezobrazno novac iz Fonda za oporavak namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, bolnicama, istraživačima, pogođenim obiteljima… preusmjeravati LGBT inicijativama, možda i nekim drugim, proimigrantskim, zapravo nebitno, bitno je samo da te inicijative i agende nemaju vese s – COVID-om!

Stoga treba reći jasnim jezikom: Komisija želi ucijeniti države članice: ili podržati LGBT politike ili ne damo novac. Bezobrazno, protuzakonito, drsko!

Mediji se tako raspisali kako Poljska, Mađarska, sada i Slovenija reketare cijeli EU, točnije bruxellesove birokrate. Nije li, možda, obrnuto? Jest, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija