Svi hrvatski zastupnici osim Tomašić podržali Rezoluciju kojom se vrši pritisak na Poljsku

Europski parlament izrazio je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zabrinutost da je ‘paraliza Ustavnog suda u Poljskoj opasnost za demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava’ i pozvao poljsku vladu da provede preporuke Venecijanske komisije i poštuje presude Ustavnog suda.

Neobvezujuća rezolucija je usvojena s 513 glasova za, 142 protiv i 30 suzdržanih. Europski konzervativci i reformisti (ECR), kojima pripada poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), tražili su da se to pitanje skine s dnevnog reda, no to je odbijeno većinom glasova.

Svi hrvatski zastupnici osim Ruže Tomašić (koja je bila protiv) i Biljane Borzan (koja nije glasovala) su podržali Rezoluciju o Poljskoj u kojoj se između ostalog u negativnom kontekstu aludira na trenutno prikupljanje potpisa za onemogućivanje pobačaja djece s genetskim nepravilnostima.

U tom članku stoji da “uz ustavnu krizu, postoje i druga pitanja zbog kojih je Europski parlament veoma zabrinut jer ona možda predstavljaju kršenje europskog zakonodavstva i temeljnih prava, uključujući i prava žena“, [kao što su… prijedlozi o uvođenju potpune zabrane pobačaja]. (Tekst u uglatoj zagradi bio je dio amandmana o kojemu se nije glasalo.)

Za amandman 4, koji nije usvojen te se direktno negativno referira na prikupljanje potpisa za zabranu pobačaja osoba s genetskim nepravilnostima PROTIV su glasovali hrvatski zastupnici Plenković, Stier, Šuica, Maletić, Petir, Tomašić, dok su Borzan, Picula, Jakovčić i Radoš bili SUZDRŽANI, a Škrlec (Orah) je glasao ZA:

Europski parlament (…) “izražava duboku zabrinutost zbog prijedloga da se pobačaj u potpunosti zabrani; smatra da bi se tom zabranom ugrozili život i zdravlje žena, povećali smrtnost i pobol majki te da bi ona dovela do uskraćivanja njege kojom se spašavaju životi i do povećanog broja ilegalnih abortusa; poziva poljsku vladu da ne podnosi zakonodavne prijedloge koji se odnose na navedenu zabranu; podsjeća da su univerzalan pristup zdravlju, posebno spolnom i reproduktivnom zdravlju i pripadajućim pravima, osnovno ljudsko pravo; poziva Poljsku da prizna neotuđivo pravo žena, djevojaka i djevojčica na tjelesni integritet i samostalno donošenje odluka o, između ostalog, prava na pristup svim uslugama reproduktivnog zdravlja, što uključuje i siguran i legalan pobačaj.”

Za amandman 2 (koji također nije usvojen) hrvatski zastupnici glasovali su isto kao i za amandman 4: “Budući da je Odbor UN-a za gospodarska, socijalna i kulturna prava još 2000. godine prepoznao da pravo na zdravlje podrazumijeva i ‘odluku osobe da kontrolira vlastito zdravlje i tijelo, što uključuje i vlastitu spolnu i reproduktivnu slobodu, te pravo na slobodu od uplitanja’; budući da WHO osuđuje uskraćivanje dostupnosti spolne i reproduktivne zdravstvene skrbi i zdravstvenih usluga za žene, djevojke i djevojčice kao kršenje ljudskih prava koje je duboko usađeno u vrijednosti društva o ženskoj spolnosti; budući da je postojeći Zakon o pobačaju u Poljskoj već jedan od najrestriktivnijih u Europskoj uniji i da je Europski sud za ljudska prava presudio protiv Poljske u više predmeta koji su se odnosili na restriktivno tumačenje tog Zakona.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: snimka zaslona