Talijanski senator Aldo Di Biagio traži objašnjenje o intervjuu Ugrešić na Rai3 i prikazivanju Hrvatske ‘pod utegom ekstremne desnice’

Foto: fah

Talijanski senator Aldo Di Biagio je zajedno sa senatorom Paolom Bonaiutiem postavio je pitanje „Odboru talijanskog parlamenta za emitiranje i nadzor usluga emitiranja“ u vezi intervjua s književnicom Dubravkom Ugrešić objavljenom u emisiji EstOvest na talijanskoj državnoj televiziji Rai3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubravka Ugrešić i ‘glorificiranje fašizma u Hrvatskoj’: Što hrvatske institucije financiraju u inozemstvu?

U svom pitanju senatori ističu kako je emitiran 10-minutni prilog o aktivnostima hrvatske književnice Dubravke Ugrešić koja je 90-ih godina prognana i emigrirala iz Hrvatske, a bila je poznata kao „kritična“ spram socio-političkih zbivanja proteklih 25 godina. Bez obzira na legitimne promjene u politici, na toj kritici izgradila je književni identitet.

Dalje, u svom pitanju senatori spominju potrebnu analizu komentara novinara koji kaže da je politička situacija u Hrvatskoj strašno uvjetovana nacionalizmom te da u Hrvatskoj jača uteg ekstremne desnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta novinarska izjava čini da se pokušava dati neku vrstu potporu onome što prognana književnica tvrdi da je stanje u Hrvatskoj, a što je apsolutno daleko od stvarnosti, prenoseći izjave koje ne oslikavaju ni noviju povijest zemlje ni bilateralne odnose Zagreba i Rima. Govori se i o mladima koje književnica predstavlja kao nedovoljno osposobljene, s nedovoljnim znanjem o vlastitoj povijesti i sa željom za bijegom iz vlastite zemlje, navode senatori u pitanju Odboru za emitiranje i nadzor usluga emitiranja.

Dvojica senatora ističu kako se ne namjerava dovesti u pitanje ili komentirati uredničke izbore već je prikladno analizirati argumente kojima se sadržaj prenosi, a koji ne moraju nužno odgovarati stvarnom sadržaju. Legitimna sposobnost razlučivanja u ovome je slučaju ugrožena, s obzirom na one koji ipak imaju malo podataka o Hrvatskoj.

U vrijeme kada slika Europe postaje zamagljena i zajedništvo se čini ugroženim od strane realnog nacionalizma, doprinos državne televizije trebao bi biti davanje ispravnih i transparentnih informacija o integraciji i protagonistima budućnosti Europe. Bilo bi poželjno da se omogući da medijski prostor dobiju ljudi s različitim stajalištima, a da se pritom zadrži objektivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svog pisma senatori postavljaju pitanje:

Ako ste svjesni navedene epizode, koje korake se namjerava poduzeti kako bi se prevladalo informacijski, povijesni, socijalni jaz? Koji su načini nadzora i praćenja objektivnosti novinarskog pristupa na državnoj televiziji, uz poštivanje prava na informaciju, posebice u smislu jednostranih rekonstrukcija, u ovome slučaju disidenta u povijesno-političkoj ili socio-političkoj konfiguraciji susjedne zemlje i članice EU.

Aldo Di Bagio rođen je u Rimu 1964., a u Hrvatsku je došao 1991. i pridružio se Zboru narodne garde. Nakon rata živio je u Zagrebu sa suprugom, a 2002. otišli su u Rim.
2013. primio je odlikovanje Reda kneza Trpimira. Tadašnji predsjednik Josipović uručio mu je odlikovanje za izuzetan doprinos ugledu Hrvatske te za produbljenje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.