Foto: Fah

Bivši njemački kancelar Helmut Kohl preminuo je u 87. godini života, piše njemački Bild. Preminuo je u svom domu u Ludwigshafen, nakon što je godinama bio u lošem stanju u kolicima.

U kritičnom stanju bio je prije dvije godine na odjelu intenzivne njege nakon operacije crijeva.

Godine 1930. rođen je kao treće dijete u obitelji malog poštanskog činovnika. Prema riječima njegove sestre od samog je početka bio snažno dijete sposobno da okupi sve ostale oko sebe. Oduvijek ga je zanimala politika. Kao tinejdžer oduševljavao se idejama Adenauera i želio postati njegovim tajnikom. Radio je kao glodač za “BASF”, a potom se upisao na fakultet i počeo baviti politikom.

S 30 godina izabran je u pokrajinski parlament (1959.). Godine 1969. postao je predsjednikom savezne pokrajine Falačko Porajnje (Rheinland-Pfalz), a 1973. izabran je za predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Kohl je bio kancelar od 1982. do 1998. godine i u Njemačkoj ga se smatra ocem ujedinjenja države.

Stjepan Mesić 11. listopada 2006. odlikovao ga je hrvatskim odlikovanjem Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, “za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i nesebičnoj podršci na putu Hrvatske prema europskim integracijama, a u prigodi 15. obljetnice samostalnosti” Republike Hrvatske. Odlikovanje mu je uručeno 27. svibnja 2010. u Njemačkoj.

Izvor: narod.hr