Uređaji programirani da se kvare: EU donijela novu direktivu o kućanskim uređajima

Foto: Thinkstock

Europska komisija smatra da će ove mjere kućanstvima donijeti i do 150 eura uštede godišnje

Na tržištu se još uvijek nalaze uređaji koji su programirani da se pokvare, iako je još 2017. godine Europski parlament usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja. Tada se zabranilo i programirano kvarenje, ugradnja vitalnih dijelova te se usvojio prijedlog o većoj dostupnosti rezervnih dijelova te uvođenja minimalnog trajanja uređaja.

Prošli tjedan su usvojene direktive o ekodizajnu za uređaje poput hladnjaka, perilica rublja, perilica suđa i televizora. Tim se direktivama nalaže da dostupnost rezervnih dijelova u roku od 7 do 10 godina.

“Poboljšanjem eko dizajna proizvoda doprinosi se provedbom načela ‘Prvo energetska učinkovitost’ koji je prioritet Energetske unije EU-a. Mjere po prvi puta uključuju zahtjeve za popravljivošću i reciklaomi, pridonoseći ciljevima kružne ekonomije poboljšanjem životnog vijeka, održavanja, ponovne uporabe, nadogradnje, recikliranja i zbrinjavanja uređaja”, piše Europa.eu.

“Eko dizajn je, dakle, ključni element u borbi protiv klimatskih promjena i izravan doprinos ispunjenju ciljeva zadatih Pariškim sporazumom. Kako krećemo prema našem dugoročnom cilju potpuno dekarbonizirane EU do 2050. godine, naša energetska učinkovitost i strategija ekološkog dizajna postat će sve važnija”, objasnio je predstavnik Europske komisije za klimatsku aktivnost i energetsku učinkovitost, Miguel Arias Cañete.

Komisija smatra kako će ove mjere zajedno s mjerama o energetskim razredima, kućanstvima donijeti i do 150 eura uštede godišnje, navodi RTL.

Tijekom saslušanja belgijskog kandidata za Europsku komisiju Didiera Reyndersa Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je postavila pitanje u kvarenju uređaja nakon isteka jamstva. Naglasila je i kako 77 posto građana EU preferira popravak umjesto kupnje novog uređaja.

“Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni dijelovi, pa je potrošač primjerice zbog puknuća dijela na perilici koji bi došao 50 kuna, primoran kupiti cijeli uređaj“, rekla je Borzan.

Zaključila je i kako se ova direktiva mora proširiti na sve proizvode.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl