Zločini Titovih partizana: U Kočevskom rogu u Sloveniji pronašli 250 tijela – preko 100 djece od 15 do 17 godina

1992.
Foto: Getty Images

Speleolozi Povjerenstva za masovne grobnice pronašli su posmrtne ostatke preko stotine tinejdžera između 15 i 17 godina, koje je Titova tajna policija ubila u jednoj noći 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine djece su odvukli do ruba jame i tamo pucali u njih. Najsretniji je pao već mrtav, za ostale je to bila duga agonija, piše talijanska Alleanza Cattolica.

Desetljećima nam je sve to govorio glas preživjelih u masakrima maršala Tita, ali ovaj put to su tijela žrtava, koja su posljednjih dana pronašli slovenski speleolozi na području Kočevskog Roga, u blizini stare partizanske bolnice. Zastrašujuće otkriće opisuje slovenski povjesničar Jože Dežman, šef državnog povjerenstva za identifikaciju masovnih grobnica: “Bilo je preko stotinu djece između 15 i 17 godina, a zajedno s njima pronašli smo 5 žena”.

Tim speleologa morao se spustiti 68 puta da bi izvukao ukupno 250 leševa, gotovo svi su civili sa skromnim osobnim predmetima koji su pali s njima u trenutku smrti i daju tragični uvid u njihove posljednje trenutke života. O tome govori arheolog Uroš Košir, koordinator akcije: “Pored ljudskih ostataka pronašli smo krunice, svete slike, češljeve, ogledala, žlice… I oko 400 gumba”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Hebrang za Narod.hr: ‘I danas gazimo po leševima svojih predaka iz ’45. i iz ’91., a da uopće nismo obznanili njihov broj i tko ih je pobio’

> (VIDEO) Istraživač Mladen Kuka koji je otkrio Jazovku: ‘To mjesto sam pronašao za vrijeme Jugoslavije pod cijenu kockanja s vlastitim životom’

> (FOTO) Partizanski zločini: Iskopani ostaci 130 ubijenih mladića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskopavanje je odobreno u svibnju kao dio poslova povjerenih Državnoj komisiji koja se bavi komunističkim titoističkim masakrima, a početkom srpnja izvedeno je prvo spuštanje u jamu te jezivo otkrivanje onoga što se vjerojatno dogodilo u jednoj noći 1945. Činjenice  koje se sada pojavljuju više su nego jasne: prema arheologu Koširu, kako u jami, tako i duž njezinih vanjskih rubova, velika količina streljiva dokazuje da je masovno pogubljenje izvršeno na licu mjesta – dječaci su tamo dovedeni živi i vlastitim su ​​očima vidjeli ponor u koji će biti bačeni.

Izvlačenje tijela trajalo 3 dana

Također ističe: “Posmrtni ostaci žrtava bili su prekriveni kamenjem, ali povrh toga pronašli smo i druga tijela, što sugerira da su posljednji zatvorenici zaduženi za pokrivanje ponora ubijeni i bačeni u jamu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebala su tri puna dana da se 250 tijela izvuče na površinu – šezdeset i osam hrabrih silazaka u jamu kako bi se izvukli svi kosturi i dragi predmeti koji su sigurno bili prirasli srcu umirućima u trenutku smrti. A onda i svi oni metci iz jame…

Nemoguće je ne povezati to sa svjedočenjem Graziana Udovizija, jednog od rijetkih koji je živ izašao iz jame, bacivši se u nju prije nego što ga je metak pogodio, a zatim se popevši gore.

Tko je ubio tih 250 civila u Kočevskom Rogu? Ni oni, poput tisuća drugih zloglasnih žrtava, nikada neće imati ime. Ali Pavel Jamnik, nadležan za policijske istrage, nema nikakve sumnje: “proučavajući podatke i svjedočenja o partizanskoj aktivnosti na tom području, masakr treba pripisati Ozni”, zloglasnoj jugoslavenskoj tajnoj policiji, “i njegovom operativnom kraku, KNOJ-u”. Ovo je važna potvrda rada koji je nedavno izveo mladi talijanski povjesničar William Klinger, koji je u knjizi “Ozna, teror naroda” točno na tom području naznačio mjesto žestokog masakra.

Godine 2018. godine u Hrvatskoj, zahvaljujući svjedočenju fra Franje Jurčevića, župnika grada Kastva, hrvatske vlasti su odsurađivale s talijanskim na pronalasku još jedne masovne grobnice i ekshumacije 7 Talijana koji su tamo bačeni – oni su na kraju pokopani, 75 godina nakon smrti. “Vox populi” uvijek je označavao mjesto pucnjave u toj šumi… To je znak da se sjećanje na posljednje svjedoke mora saslušati i to brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.