Dr. sc. Njavro za Narod.hr: Europske države su u zajedničkom ekonomskom šoku, ali Hrvatska ne treba u sezonu ići u strahu

Đuro Njavro
Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Iznenadni porast cijena hrane i energenata, rat u Ukrajini, inflacija koja se događa u cijeloj Europi i Hrvatskoj, neizvjesnost oko uvođenja nove valute eura, sve to ovih dana muči prosječnog Hrvata, koji se nadao brzom oporavku nakon dvije godine pandemije. O tome trebamo li strahovati za svoju ekonomsku budućnost pitali smo dr. sc. Đuru Njavru, uglednog hrvatskog i svjetskog ekonomskog stručnjaka, te osnivača i donedavno dekana Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Kako biste ocijenili trenutačnu ekonomsku situaciju u Hrvatskoj?

Dr. sc. Đuro Njavro: Bez obzira na rast globalnih neizvjesnosti, ekonomsko stanje u Hrvatskoj je i dalje solidno. Ne smije se zaboraviti da je hrvatsko gospodarstvo u 2021. godini zabilježilo V-oporavak, tj. da se BDP, uz rast od 10.4 %, već u toj godini vratio na razinu iz predpandemijske 2019.
Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja, hrvatsko gospodarstvo nije toliko direktno izloženo posljedicama krize u Ukrajini, već je većina učinaka neizravna. Utjecaj je kroz rast cijena energenata (koji je u Hrvatskoj znatno manji nego u nekim drugim europskim zemljama) i hrane. Tu je i očekivano usporavanje potražnje kod glavnih trgovinskih partnera kao što su Njemačka, Italija i Austrija.

Ako se promatraju komponente BDP-a, očekuje se da će unatoč ubrzanju inflacije osobna potrošnja nastaviti rasti. Iako po nešto nižim stopama od onih koje su bile očekivane.

Na to već ukazuju podaci o fiskalizaciji u prvim mjesecima ove godine. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Vlada donijela paket mjera koji bi trebao ublažiti učinak rasta cijena na potrošnju građana kroz različite instrumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Očekujete li negativan utjecaj na osobnu potrošnju?

Dr. sc. Đuro Njavro: Osobna potrošnja bi trebala biti potaknuta i očekivano dobrim rezultatima turističke sezone, a udio turista iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije u ukupnom je broju dolazaka i noćenja turista zanemariv. Potražnja na glavnim emitivnim tržištima trebala bi istodobno ostati robusna.

Investicije bi trebale biti potaknute ubrzanjem procesa obnove te sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) koji će potaknuti javne, ali i privatne investicije. Ne treba zaboraviti da su izvođači i podizvođači radova u javnim investicijama najčešće iz privatnog sektora. Međutim, s obzirom na rast cijene materijala i zastoje u lancima opskrbe u svijetu, obujam investicija će biti nešto manji od ranijih očekivanja, iako i dalje solidan. Državna potrošnja će nastaviti pozitivno doprinositi ukupnom BDP-u, što se može vidjeti iz usvojenog proračuna, a uskoro će se predstaviti i Program konvergencije. Izvoz dobara bit će nešto sporiji od očekivanja (zbog usporavanja potražnje glavnih trgovinskih partnera), ali će i dalje imati solidan pozitivan doprinos ukupnom BDP-u. Zbog nešto sporije finalne potražnje (domaća i inozemna potražnja), uvoz će također biti manji od očekivanja. Ukupni neto izvoz mogao bi biti neutralan za BDP.

> Dr. sc. Đuro Njavro: ‘Posljedice pandemije još će bar godinu dana drmati svjetskim gospodarstvom, to će snažno utjecati na način života’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Đuro Njavro: Zašto se briga o djeci u vrtiću iskazuje kao doprinos gospodarstvu, a briga majke kod kuće – ne?

Narod.hr: Koliki rast očekujete u Hrvatskoj?

Dr. sc. Đuro Njavro: Neke prve projekcije pokazuju da bi u 2022. hrvatsko gospodarstvo moglo rasti po stopi između 3 % i 3.5 %, što je manje od inicijalnih prognoza, ali u skladu s predpandemijskim kretanjima i brže od rasta potencijalnog BDP-a.

Narod.hr: Zašto se u Hrvatskoj i u svijetu sada događa inflacija?

Dr. sc. Đuro Njavro: U ekonomskoj literaturi razlikuju se dvije ključne skupine čimbenika koji mogu utjecati na kretanje cijena – oni na strani potražnje (engl. demand side) i oni na strani ponude (engl. supply side). Reakcija nositelja ekonomske politike ne može i ne smije biti ista u ta dva slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačna kretanja cijena mogu se gotovo u potpunosti pripisati tzv. supply side šokovima, koji se u prvome redu odnose na poremećaje u lancima opskrbe i na snažan rast cijena energenata. Taj je rast posljedica i rata u Ukrajini, ali i nekih drugih čimbenika, poput prijevremenog zatvaranja nekih nuklearnih pogona u Europi, ubrzanja zelene tranzicije, pogreški u sklapanju ugovora za isporuke plina iz Rusije, itd. Snažan rast cijena energenata zabilježen je i prije početka krize u Ukrajini.

Rast cijena energenata na globalnom tržištu se prelijeva i na maloprodajne cijene naftnih derivata, na cijene hrane, ali i na cijene ostalih proizvoda koji ovise o cijeni energenata kao važnom inputu. Sve se to onda očituje u rastu cijena proizvoda koji ulaze u potrošačku košaricu.

Što se tiče čimbenika na strani potražnje, istraživanja pokazuju da bez obzira na ekspanzivnu fiskalnu i monetarnu politiku u EU-u, ovi čimbenici trenutačno nemaju značajan doprinos promjenama ukupne razine cijena.

Narod.hr: Postoji li specifična hrvatska strana sadašnje inflacije?

Dr. sc. Đuro Njavro: Važno je razumjeti da su trenutačno sve zemlje u EU-u i šire pogođene tzv. „zajedničkim šokom“, te da Hrvatska ne predstavlja nikakvu iznimku. Primjerice, stopa inflacije od 7.3 % u ožujku u Hrvatskoj čini se visokom, ali ako se pogleda prosjek za EU i eurozonu, može se vidjeti da Hrvatska u tom kontekstu nimalo ne odstupa od europskih trendova. Dapače, stopa inflacije u Hrvatskoj je među umjerenijima u EU-u.
Neke zemlje već bilježe dvoznamenkaste stope rasta cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Trebamo li strahovati od inflacije i kako se zaštititi? Može li se uopće sa sigurnošću predvidjeti što će se događati s inflacijom?

Dr. sc. Đuro Njavro: Inflacija nikada nije ugodna ekonomska tema, posebno u zemljama poput Hrvatske koje su se u povijesti susrele s galopirajućom i hiperinflacijom. Međutim, većina analiza upućuje da su trenutačni inflatorni pritisci prolazni, a Vlada je već donijela vrlo izdašan paket mjera, koji će ublažiti učinak rasta cijena na raspoloživi dohodak najugroženijih skupina. Odlukom o široj primjeni sniženih stopa PDV-a na prehrambene proizvode, ublažit će se i udarac na standard svih građana. Tome će pridonijeti i odluka o zamrzavanju marži i privremenom smanjenju trošarina na naftne derivate.

Narod.hr: Zbog čega su već otprije kamate na štednju u bankama niske? Zašto se građane destimulira držati novac u bankama?

Dr. sc. Đuro Njavro: Kamatne stope u bankarskom sektoru su tržišna kategorija, što znači da su određene ponudom i potražnjom. Ako se promatra kretanje depozita u Hrvatskoj, može se vidjeti da su oni dosegnuli povijesno najviše razine, što ekonomskim rječnikom znači da je ponuda depozita značajno narasla, to je dovelo do pada cijene. S druge strane, potražnja za kreditima u Hrvatskoj je dugi niz godina bila ograničena.

Treba napomenuti i da se trendovi kretanja kamatnih stopa na depozite u Hrvatskoj ne razlikuju od kretanja u drugim zemljama EU-a, te da su kamatne stope na depozite u Hrvatskoj dugi niz godina bile više u odnosu na većinu zemalja euro područja.

Narod.hr: Kako će na nas utjecati uvođenje eura u stanju visoke inflacije, postcovida i rata u Ukrajini? Druge zemlje koje su uvodile euro nisu imale takvu situaciju; je li mudro sada uvoditi euro?

Dr. sc. Đuro Njavro: Uvođenje eura Hrvatskoj može samo pomoći, jer ulazak u europodručje podrazumijeva pad premije rizika zemlje, smanjenje regulatornih troškova, pristup stabilizacijskim mehanizmima koji su dostupni samo zemljama europodručja, eliminaciju tečajnih rizika i sl. Svi ovi čimbenici su isključivo pozitivni. Što se tiče straha od rasta cijena, on je daleko prenaglašen, što su pokazala mnoga istraživanja, a ne smije se zaboraviti ni da će se cijene iskazivati dvojno u mjesecima prije i nakon uvođenja eura te da će postojati „crna lista“ trgovaca koji će pokušati varati potrošače.

Što se tiče ostalih zemalja, moguće je pogledati što se dogodilo u Mađarskoj, Poljskoj i Češkoj, koje odbijaju uvesti euro. Njihove su valute u ovoj krizi deprecirale, što je dodatno ubrzalo inflaciju i dovelo do rasta kamatnih stopa na državne obveznice, što se prelijeva i na troškove financiranja privatnog sektora. Upravo je ova kriza pokazala koliko je dobro što je Hrvatska odlučila krenuti putem uvođenja eura.

Narod.hr: Mnogi misle da je baš sada dobro uzimati kredit jer će ga zbog inflacije biti lakše otplaćivati, no je li to baš tako? Što bi se u bliskoj budućnosti moglo dogoditi s kamatama na kredite?

Dr. sc. Đuro Njavro: U Hrvatskoj se često evociraju sjećanja na uzimanje kredita u bankama u doba Jugoslavije, kad je inflacija „pojela“ rate kredita. U tržišnom gospodarstvu to nije moguće i banke se znaju štititi od rasta inflacije tako da se može očekivati rast kamatnih stopa, iako ne značajan. Također, još jednom treba istaknuti, da će i taj rast kamatnih stopa biti blaži, u odnosu na rast koji bi bio u uvjetima neuvođenja eura u Hrvatskoj.

* Dr. sc. Đuro Njavro je osnivač, te je bio dugogodišnji dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Obnašao je dužnost savjetnika predsjednika Republike za gospodarstvo u vrijeme dr. Franje Tuđmana. U Odboru za financije i državni proračun, Hrvatskog državnog sabora u dva mandata obnaša funkcije predsjednika, i dopredsjednika te daje važan doprinos rješavanju bitnih političkih, ekonomskih, pravnih i socijalnih problema u Hrvatskoj posebice djelovanjem na ustroju sustava državnih financija i oblikovanju odgovarajuće proračunske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.