Drenovci: Kako povećati plodnost lani poplavljene zemlje?

Prvom od tri radionice Vukovarsko-srijemska županija, općine Drenovci, Gunja i Vrbanja te tvrtke Sladorana i ABC Consulting počele su provoditi program revitalizacije poljoprivrednog zemljišta na poplavljenom području te županije vrijedan 2,7 milijuna kuna kojim se namjerava povećati plodnost zemljišta koje je lani u svibnju poplavljeno savskim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 18.920 hektara poljoprivrednog zemljišta na području općina Drenovci, Gunja i Vrbanja upisanog u nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela ARKOD, poplavljeno je bilo 7.854 hektara odnosno 41,5 posto. Sukladno programu revitalizacije poljoprivrednog zemljišta, plodnost tla namjerava se podići mjerama kalcizacije, odnosno unosa kalcija u tlo kojim se želi utjecati na smanjenje kiselosti tla i povećanju njegove rahlosti te sideracije (zelene gnojidbe).

“Cilj nam je u sljedeće tri godine pod nadzor plodnosti tla staviti više od 95 posto poljoprivrednog zemljišta, a nakon provedenih mjera, za otprlike četiri godine, izvršiti kontrolu učinka pojedinih mjera i doći do podataka kako bi rezultate i saznanja do kojih smo došli mogli primjeniti i na ostala područja”, rekao je vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić predstavljajući program poljoprivrednicima u Drenovcima.

Govoreći o vremenskoj provedbi programa, naveo je kako bi do 1. kolovoza trebala završiti kalcizacija koja će biti obavljena na 2.830 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu 166 poljoprivrednih proizvođača i zelena gnojidba tla kojom će biti obuhvaćeno 943 hektara kod 66 poljoprivrednih proizvođača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već na godinu vidjet ćemo rezultate koje smo time ostvarili i ako budu dobri, a u što ne sumnjam, možemo ih pokušati primjeniti i u drugim područjima”, naveo je Matić. Također je kazao kako je županjska Sladorana za potrebe provedbe projekta donirala 14.000 tona karbokalka, nusprodukta u proizvodnji šećera, a služi kao sredstvo za kalcizaciju tla.

Po riječima Gorana Tkalčeca iz Agrokontrole Zagreb, od listopada prošle do travnja ove godine, uzorci za kemijsku analizu poljoprivrednog tla uzeti su s 1110 lokacija na području županjske Posavine, odnosno s ukupno 5.800 hektara.

“Došli smo do podataka da od tih 5.800, na 2.830 hektara treba provesti kalcizaciju što će biti i ostvareno u ovoj godini, a na nešto manje od 1.000 hektara sideraciju, odnosno zelenu gnojidbu. Time ćemo podići kvalitetu i plodnost tla što će u konačnici rezultirati povećanjem prinosa i smanjenjem troškova gnojidbe i prihrane u sljedećih deset godina”, rekao je Tkalčec. Također je naveo kako su potrebna sredstva u ukupnom iznosu 2,7 milijuna kuna u potpunosti osigurana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novac je osiguran i već su odrađene i naplaćene kemijske analize tla kao i mjere preporuke i popravka tla, a osigurane su i donacije za samu kalcizaciju odnosno prijevoz karbolkalka iz Sladorane i rasipanje po oranicama kao i sjeme”, rekao je Tkalčec.

Danijel Jug s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, govoreći o prednostima sideracije, ustvrdio je kako je riječ o mjeri kojom se tlo opskrbljuje dušikom i koja je poznata nekoliko tisuća godina, ali je nažalost naši poljoprivrednici slabo primjenjuju.

O poštivanju “Nitratne direktive” govorio je stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu Darko Znaor podsjetivši kako će hrvatski poljoprivrednici koje zahvaća “Nitratna direktiva” od 1. srpnja kada direktiva stupa na snagu, morati pridržavati striktnih drugačijih pravila skladištenja i korištenja stajskog gnoja od dosadašnjih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S “Programom revitalizacije poljoprivrednog zemljišta na poplavljenom području Vukovarsko-srijemske županije” poljoprivredni proizvođači s područja županjske Posavine moći se se upoznati sljedeća dva dana na preostale dvije radionce koje će se također održati u Drenovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.