Iako sezona nije bila sjajna u Vukovar stiže 16 tona mandarina iz doline Neretve. Tradicija je to dviju županija koja se njeguje već jedanaest godina.
Zbog slabije kvalitete i manjih količina otkupni centri zaustavljaju pogone, a mandarine propadaju. No neke će ipak završiti u rukama onih koji ih trebaju.
Na jugu neretvanske doline aktivno se beru klementine, čiji su preci uglavnom ostali na stablu ili ispod njega. Berba mandarina već je na odmaku, posljednji plodovi teško će stići u otkupni centar.
“Većina otkupnih centara je već prestala s kupovinom tako da će se ove preostale količine koje se još beru prodavati po štandovima diljem Hrvatske i Slovenije”, kazao Matko Babić, tajnik udruge Neretvanska mladež za RTL.
Dolina je ove godine bila skromnija, pa je rodilo tek nešto više od 30 tisuća tona. Male količine ne mogu isplatiti skupi pogon.
Donacije idu i bolnicama
“Mi ćemo još otkupljivati dokle kvaliteta bude zadovoljavajuća da bi naši kupci uzimali tu mandarinu”, kazao je Dragan Crnomarković, direktor otkupnog centra u Opuzenu.
Mandarine već 11 godina putuju na sjever, ovog puta čak 16 tona ide u Vukovarsko-srijemsku županiju.
“Mislim da je i ovaj čin kada županija kupuje 10 tona mandarina jedan simboličan način na koji želimo pokazati da i brinemo o samim proizvođačima”, rekla je Žaklina Marević, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog.
Bolnicama diljem Hrvatske stižu donacije iz doline Neretve. Donirat će se više od 20 tona mandarina. Proizvođači ističu, bilo bi i više čak na početku berbe, ali poticaja nema.
“Tada se događaju viškovi i mandarina propada i baca se. Međutim, da se ta mandarina brala odma i slala u donacije svi ljudi i korisnici bi bili zadovoljni. Već tri godine mi kao udruga tražimo da se te donacije vrate na nekakvu razinu Hrvatske, međutim iz ministarstva nemamo pozitivnog odgovara”, govori Matko Babić, tajnik udruge Neretvanska mladež.
Trend prerađivanja
Proizvodni višak ne treba odvesti na otpad. Mandarina može postati sok, džem ili eterično ulje, a rijetki su oni koji prepoznaju njezin potencijal.
Vlasnica OPG-a, Klaudija Krstičević, kaže da se u zadnje vrijeme taj trend mijenja. “Kreću ljudi pomalo prerađivati što je dobro da se ne baca voće, da se taj sav ostatak koji nije za prodaju u svježem stanju da se preradi i ponudi kroz cijelu godinu na policama dućana.”
Proizvođači, prerađivači i otkupljivači u jednom se slažu – treba smisliti plan s kojim bi svi bili na dobitku, a mandarine sa stabla završile u domovima potrošača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa