Matijašević: banke su građane dovele na prosjački štap

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) zatražila je da banke pod hitno ograniče visinu kamate i omoguće dužnicima da najprije otplaćuju glavnicu. Apsolutno podržava prijedlog ministra financija Borisa Lalovca da se kamate moraju regulirati i ograničiti zakonom.

Blokirani računi građana, obrtnika i poduzetnika, ovrhe od čak 59,6 milijardi kuna, jedan su od najvećih problema, a sada je voda došla do grla. Kamate su kod nas izrabljivačke, među najvišima u Europi i banke su građane dovele na prosjački štap, smatra predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Nedopustivo je da banke ne žele pristati na promjenu Zakona o kamatama jer država snosi ogroman teret dužničkog ropstva i banke bi se trebale odreći dijela profita. Tako će u konačnici postići jači ekonomski efekt povećanje potrošnje i nova zapošljavanja, priopćio je HURS. HURS od početka podržava i Zakon o stečaju potrošača koji se duže vrijeme priprema, a sada je pred finalizacijom, a pomogao bi da se dužnicima otpišu zatezne kamate i reprogramira dug. Onim najugroženijim građanima dug bi trebalo otpisati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr