Slovenija ima manje autocesta, a veće prihode od njih nego Hrvatska

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević je komentirajući najavu da od ponedjeljka poskupljuju cestarine ocijenio kako je povećanje cestarina jedan od razloga zašto je promet i prijevoz robe na hrvatskim autocestama nikakav. Usporedio je Hrvatsku sa Slovenijom koja ima manje kilometara autoceste, a osjetno veće prihode od nje.

„To sve stavimo u kontekst pada kupovne moći građana koji će zadnje mjere Vlade još dodatno pogoršati i dolazimo do onoga što sam prije donošenja Vladinih mjera govorio, a to je da će posljedica biti rast cijena  i da sve to u konačnici plaćaju građani jer nema trećega.  I dalje nastavljamo raditi u korist štete,“ istaknuo je Matijašević za narod.hr.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić kaže kako je razlog promjena cestarina posljedica napisa na raznim portalima da izračun cijena nije bio u skladu s pravilnikom, pa da se radi o usklađivanju cijena. Bilo kakvo povećanje cijene u ovom trenutku smatra negativnim.

„Na portalima i u novinama je objavljeno da su se naplaćivale veće cijene na nekim prijelazima nego što je to sukladno s pravilnikom. Sada je rađena korekcija i neke cijene su više i neke su niže, tako da mislim da se tu radi samo o usklađivanju s pravilnikom. Radi se o manjim iznosima gdje nije linearni postotak u pitanju nego se radi o korekcijama,“ zaključio je Stanić.

Tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) od ponedjeljka, 28. travnja, na autocestama kojima gospodare naplaćivat će cestarine prema novom, korigiranom cjeniku

Cijene se mijenjaju na većini dionica. Od ukupno 3.065 cijena za sve dionice i sve skupine na autocestama u nadležnosti HAC-a, 737 se neće mijenjati, 1.482 će se smanjiti, a 846 povećati.

Sve informacije o novim korigiranim cijenama cestarine na pojedinim dionicama nalaze se na web stranicama HAC-a, ARZ-a i HAC ONC-a, a detaljnije informacije o promjenama cijena mogu se dobiti i na besplatnom info telefonu 0800 0422 i 0800 0111.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr