Ministarstvo poljoprivrede o Agrokoru i zakupu zemljišta: Aneksima ugovora samo se evidentira promjena korisnika

Foto: Fah

U slučaju Agrokorovih tvrtki koje imaju ugovore o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, a s obzirom da su nagodbom formirana nova zrcalna društva, aneksima ugovora o zakupu će se “samo evidentirati promjene s obzirom na korisnika zemljišta”, ističu u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, Jutarnji list danas je objavio da većina načelnika općina i gradonačelnika s područja istočne Slavonije i Baranje gdje Agrokorove tvrtke imaju u dugogodišnjem zakupu državno poljoprivredno zemljište odbila je potpisati “anekse ugovora kojim bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup poljoprivrednog zemljišta za tvrtke u sastavu Agrokora”.

“Potpisi lokalnih čelnika na anekse ugovora o zakupu zemljišta nužni su kako bi povoljni ugovori o zakupu sklopljeni između ‘starog’ Agrokora i države i dalje po istim uvjetima ostali važeći i za nove Agrokorove tvrtke, Vupik plus, Belje plus i ostale nastale nakon nagodbe”, navodi list.

U tekstu se napominje i da je 21. prosinca prošle godine održan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede s lokalnim čelnicima, a prenose se i izjave nekoliko načelnika općina i gradonačelnika da anekse ugovora o zakupu neće potpisati, uz ostalo i stoga što smatraju da su ti stari ugovori nepovoljni za lokalne jedinice.

Ministarstvo poljoprivrede, pak, u današnjem odgovoru na upit o tom problemu podsjeća da je način restrukturiranja Agrokor grupe, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave, “određen nagodbom kojom su formirana nova zrcalna društva na koja će biti prenesena sva imovina zakupnika namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji”.

Novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (članak 41.) “propisano je da se prava i obveze zakupnika koji je pravna osoba mogu prenijeti iz ugovora o zakupu, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, do isteka roka na koji je ugovor sklopljen, na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji”, tumače iz Ministarstva.

“Zahtjev za suglasnost za prijenos prava i obveza podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, koje suglasnost, s pratećom dokumentacijom, dostavlja nadležnim jedinicama lokalne samouprave (JLS) koje izrađuju nacrt aneksa i dostavljaju ga na mišljenje županijskom državnom odvjetništvu. Tek nakon izdavanja mišljenja, općinski načelnik ili gradonačelnik sklapa aneks ugovora s novim zakupcem”, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Pojašnjavaju i kako je člankom 104. Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano da se “na sve ugovore po svim oblicima raspolaganja koji su sklopljeni na temelju prijašnjih zakona o poljoprivrednom zemljištu odnose odredbe članka 41.”

Ponavljaju pritom kako “nije riječ o produljenju starih ugovora nego se radi o postojećim ugovorima koji su sklopljeni po prijašnjim zakonima te nova firma preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega se za to zemljište raspisuje natječaj”.

“Dakle, aneksima postojećih ugovora samo će se evidentirati promjene s obzirom na korisnika zemljišta, s obzirom na to da dosadašnji korisnik više nije aktivni subjekt, kako bi se postojeći ugovori mogli pratiti u smislu provedbe gospodarskog programa i plaćanja zakupnine”, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Osvrćući se na visinu zakupnine, u Ministarstvu kažu da upravo pripremaju pravilnik o revalorizaciji visine zakupnine, kojim će se po prvi put uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta.

“To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce bez obzira kada su potpisali ugovor o zakupu”, zaključuje se u odgovoru Ministarstva. U slučaju Agrokorovih tvrtki koje imaju ugovore o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, a s obzirom da su nagodbom formirana nova zrcalna društva, aneksima ugovora o zakupu će se “samo evidentirati promjene s obzirom na korisnika zemljišta”, ističu u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina