Na području od posebne državne skrbi niknula prva Eko-industrijska zona u Hrvatskoj

Eko-industrijska zona Nemetin smještena je u neposrednoj blizini Osijeka na području od posebne državne skrbi te je namijenjena malim, srednjim i velikim poduzetnicima koji se bave prerađivačkom industrijom te su im potrebne veće parcele za industrijske pogone, blizina pročišćivača vode i odlična prometna povezanost (ceste, zračna i riječna luka, željeznica).

Prednost Nemetina je i Znanstveni centar za obnovljive izvore energije koji radi na projektu bioplinskog postrojenja za električnu i toplinsku energiju, koja će biti distribuirana poduzetnicima u zoni za potrebe grijanja i hlađenja industrijskih postrojenja.

U uređenje zone uloženo je puno truda i kapitala. Zemljište je poklonila država, a 99 posto financijskih sredstava osigurano je iz fondova EU.

Odmah po završetku zone krajem rujna krenula su prva ulaganja. Tvrtka Inspecto započela je s provedbom projekta „INSPECTO LAB – Centar za laboratorijska ispitivanja u području agroekologije, hrane i predmeta opće uporabe.“ Projekt je vrijedan preko 33 milijuna kuna, a također je sufinanciran sredstvima iz fondova EU, a odnosi se na izgradnju novog centra za ranije navedena ispitivanja te nabavu novih tehnologija i usavršavanja djelatnika. Zemljište su kupile i tvrtke Lagermax te Messer Croatia Plin, koje su započele s izgradnjom objekata, a predviđeni završetak radova je travanj 2017. godine. Uz položaj dostupnosti svih vrsta prometne povezanosti u samoj zoni, postoji i kvalitetan program poticaja i olakšica.

Potencijalnim investitorima nudi se mogućnost osnivanja prava građenja ili prodaja građevinskog zemljišta u Eko-industrijskoj zoni Nemetin. Zemljište je opremljeno kompletnom infrastrukturom: prometne površine s pripadajućom oborinskom odvodnjom, javna rasvjeta, DTK, toplovodna mreža, plinovodna mreža, vodoopskrba, kanalizacija i električna energija, a sve to uz pomoć korištenja Programa poticaja i olakšica Eko-industrijske zone Nemetin. Ovaj program nudi mogućnost osnivanja prava građenja uz godišnju naknadu od 1 kunu po četvornom metru do isteka roka od 36 mjeseci od sklapanja ugovora o pravu građenja investitor ostvaruje pravo na umanjenje cijene građevinskog zemljišta, a sve prema vremenu izgradnje gospodarskog objekta i to: umanjenje cijene građevinskog zemljišta za 100 posto ukoliko je gospodarski objekt sagrađen prije isteka roka od 24 mjeseca od sklapanja ugovora o pravu građenja umanjenje cijene za 75 posto ukoliko je gospodarski objekt sagrađen prije isteka roka od 36 mjeseci od sklapanja ugovora o pravu građenja ili pak umanjenje cijene građevinskog zemljišta za 50 posto ukoliko je gospodarski objekt sagrađen prije isteka roka od 48 mjeseci od sklapanja ugovora.

Ta mjera, kao i ostale mjere predviđene Programom omogućuju potencijalnim investitorima mogućnost dobivanja građevinskog zemljišta u Eko-industrijskoj zoni Nemetin potpuno besplatno (ovisno o brzini izgradnje poslovnih objekata) uz korištenje svih ostalih pogodnosti koje zona nudi: ukupna površina zone je 101 hektar te je prva zelena gospodarska zona u Hrvatskoj sa sjedištem Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije unutar zone, vrlo dobra prometna povezanost, neposredna blizina grada Osijeka, prekogranično područje prema Mađarskoj i Srbiji, područje od posebne državne skrbi te izbor parcela veličine od 2 500 do 50 000 metara četvornih, samo su neke od pogodnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.