Predsjednik uprave Uljanika Bulić: Četiri ponude za strateško partnerstvo, uz Brodosplitovu ozbiljna još Scenicova

Foto: fah

Predsjednik uprave Uljanika Emil Bulić u petak je na konferenciji za novinare izvijestio kako je uz Brodosplitovu, kao ozbiljna ponuda za strateško partnerstvo razmatrana i ona australske Scenic grupe, a da preostale dvije nisu ispunile kriterije.
Bulić je kazao kako je na otvaranju svih pristiglih dokumenata utvrđeno da su stigle dvije relevantne ponude, dok su preostale dvije bile samo pisma namjere ili dokumenti koji ne ispunjavaju kriterije.

“U razgovorima smo jasno istaknuli svoje kriterije. Nužno je bilo da se svaki partner legitimira sa svojim financijskim partnerima, u najkraćem roku s Uljanikom iznese plan restrukturiranja, pokaže svoj plan održivosti brodogradnje u Puli i Rijeci, podastre plan o modernizaciji te plan o ljudskim resursima. Također smo tražili bilo koji oblik jamstva koji može pratiti investitora, a vezan je za financijsku stabilnost”, rekao je Bulić.

Dodao je kako je na kraju samo jedna ponuda “udovoljavala kriterijima na maksimalan način”, a to je Brodosplitova.

Istaknuo je da je ta ponuda sastavljena “vrlo ozbiljno i studiozno, s detaljnim pristupom”.

“Druga ozbiljna ponuda koju smo razmatrali bila je ona Scenic grupe”, rekao je Bulić i ustvrdio da je Scenic grupa podržala novog strateškog partnera. Napominje da je time sačuvana suradnja s izuzetno važnim strateškim kupcem odnosno potencijalnim partnerom u daljnjem radu.

O ostalim partnerima koji su dostavili ponudu Bulić nije htio govoriti jer, kako je rekao “nema njihovo odobrenje da u javnost iznese njihova imena”.

Potvrdio kako su od Brodosplita stigli svi ugovori o gradnji, pismo namjere i dokument koji ukazuje na ozbiljnost naručitelja da se brodovi koji se namjeravaju graditi u Uljaniku mogu i realizirati, zatim financijska izvješća s time da je, kako je rekao “priloženo i pismo namjere jedne značajne banke.

O novčanim iznosima nije htio govoriti. Jedino je priznao kako se Uljanikov gubitak kreće u milijardama kuna te kako pola milijarde kuna duguje malim dobavljačima koji Uljanik prate u redovnom poslovanju.

Rekao je da novi strateški partner namjerava financijski sudjelovati u isplati plaća Uljanikovim radnicima, no prije toga, kako je rekao “moraju se ispuniti određeni kriteriji gdje će država, Uljanik i partner potpisati određene akte koje će potvrditi međusobna prava i odnose”.

“Radnici su nam važni, s njima i sa socijalnim partnerima svakodnevnom komuniciramo. U ovom trenutku je najvažnije da nastavljamo s izradom programa koji će nam kasnije osigurati likvidnost”, zaključio je Bulić.

Nije htio komentirati pitanje novinara što će biti s pozajmicom koju je prijašnji strateški partner Danko Končar dao Uljaniku.

“To su naši interni poslovni odnosi i o tome ne bih govorio u javnost”, rekao je Bulić.

Odluka o izboru Brodosplita za strateškog partnera Uljanika donesena je u četvrtak, na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika d.d.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina