Sindikati: bez povlačenja ZOR-a iz procedure nema nastavka pregovora

Sindikalne središnjice neće obnoviti pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava o prijedlogu novog Zakona o radu (ZOR) sve dok prijedlog ne bude povučen iz saborske procedure, poručili su sindikalni čelnici nakon što je saborska rasprava o ZOR-u odgođena za iduću srijedu.

U Saboru se jučer od zastupnika vladajuće koalicije neslužbeno čulo da je rasprava o ZOR-u odgođena za idući tjedan kako bi se time otvorio prostor za još jedan pokušaj dogovora ministra Miranda Mrsića sa sindikatima, koji zbog nezadovoljstva predloženim izmjenama ZOR-a prijete prosvjedima i općim štrajkom.

No, ako Mrsić ne povuče sporni prijedlog, sindikalci neće s njim pregovarati. “Nismo dobili nikakav odgovor na naš službeni zahtjev za povlačenjem prijedloga izmjena ZOR-a iz procedure, a dok je prijedlog u proceduri nemamo ni formalno-pravne mogućnosti za pregovore”, rekao je Hini predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Zbog toga sindikati ne mogu odustati od najavljenih akcija. “Ako rasprava o ZOR-u bude održana u srijedu, mi ćemo na taj dan održati prosvjed pred Saborom, te isto tako organizirati opći štrajk, o čijem datumu ćemo javnost obavijestiti na vrijeme”, najavio je Novosel.

U međuvremenu su i dvije međunarodne sindikalne asocijacije, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) i Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputile dopis premijeru Zoranu Milanoviću u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog upućivanja prijedloga novog ZOR-a u saborsku proceduru. Pozivaju na povlačenje ZOR-a iz procedure i ponovnu uspostavu socijalnog dijaloga kako bi se izbjegle nepotrebne tenzije i konflikti u društvu.

ITUC i ETUC dijele zabrinutost hrvatskih sindikata da će usvajanje prijedloga izmjena ZOR-a u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose. Takav zakon doveo bi do drastičnog pogoršanja uvjeta života i rada hrvatskih građana, produbljivanja nejednakosti i potkopavanja temelja za budućnost ekonomije i društva, stoji u pismu.

ITUC i ETUC ističu punu podršku legitimnim zahtjevima hrvatskih sindikata i njihovim prosvjednim akcijama u pokušaju da skrenu pozornost Vlade na ozbiljnost situacije, na potrebu za napuštanjem njezinog trenutnog beskompromisnog pristupa i uspostavom istinskog i djelotvornog socijalnog dijaloga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr