Predstečajne nagodbe: Sjećate li se zašto je Milanović smijenio Linića?

S mjesta ministra financija Slavka Linića je 6. svibnja ove godine, smijenio premijer Zoran Milanović te kao razloge smjene naveo sumnjive predstečajne nagodbe, na koje je premijera upozorila bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Rat koji su Milanović i Linić vodili mjesecima kulminirao je kada su mediji objavili da se Linićeva desna ruka, Branko Šegon okoristio svojim položajem, a Linić ga nije želio smijeniti, pa je Milanović to učinio putem televizijskog intervjua.

Iako se pisalo o nepravilnostima u mnogim predstečajnim nagodbama, kap koja je prelila čašu je bio slučaj oko predstečajne nagodbe Spačve gdje je Linić preplatio zemljište za više od 25 milijuna kuna zbog čega ga je Uskok zatražio dokumentaciju o nagodbi Spačve.

Linić je dokumentaciju objavio na stranicama Ministarstva financija, a zatim je objavio i pismo koje je poslao Milanoviću u kojemu je za sve optužio tada donedavnu pomoćnicu Nadu Čavlović Smiljanec.

Kasnije je Linić o predstečajnoj nagodbi vezano za Spačvu, kazao kako je sve učinjeno sukladno zakonu i to je razlog zašto Spačva danas posluje dobro i svoje obveze plaća redovito.

Također, Linić nije vidio problem u tome da njegov tadašnji pomoćnik Šegon, u vrijeme svog mandata, uzme kredit u HBOR-u.

Nakon smjene Linić je progovorio o glavnim razlozima smjene te kazao kako su premijeru Zoranu Milanoviću interesi obitelji iznad državnih interesa, a kao razlog smjene Linić je naveo Inu, HBOR i projekt Mali biskviti. Također Linić je premijera optužio i za korištenje službi.

Bivši ministar financija Slavko Linić u iskazu USKOK-u optužio je premijera Milanovića da je bivšu šeficu porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec obavještavao o tijeku istrage u slučaju osječkog OLT-a te pokušao utjecati na ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića ne bi li spriječio njezin kazneni progon.

U Linićevom iskazu Uskoku stoji da je premijer obavještavao Nadu Čavlović Smiljanec o tijeku istrage, ali i da mu je Ostojić rekao da je policija u tom slučaju “završila izvide”, ali da “ima problema s premijerom koji smatra da Nadu Čavlović Smiljanec ne treba kazneno prijaviti”.

Slavko Linić, danas smijenjeni ministar financija, na domaćoj je političkoj sceni već više od 20 godina između ostalog i kao gradonačelnik Rijeke, potpredsjednik u Račanovoj Vladi ili ministar financija.

Što je predstečajna nagodba

Ideja predstečajnih nagodbi bila je da to bude brz proces koji dužnicima u 120 dana daje priliku restrukturirati se bez pokretanja stečaja, no sukob interesa prisutan je u velikom broju nagodbi u kojima je Ministarstvo financija najveći vjerovnik (i ima prevagu u odlučivanju o tražbinama), a istodobno provodi taj postupak, navodi banka.hr.

Postupak predstečajne nagodbe provodi se s ciljem da se dužniku koji je postao nelikvidan i /ili insolventan omogući financijsko restrukturiranje na temelju kojeg će postati likvidan i solventan. Također i da se vjerovnicima omoguće povoljniji uvjeti namirenja njihovih tražbina od uvjeta koje bi vjerovnik ostvario da je protiv dužnika pokrenut stečajni postupak. Zakon propisuje obvezu pokretanja postupka predstečajne nagodbe za poduzetnike koji su nelikvidni ili insolventni, i to pod prijetnjom prekršajne odgovornosti.

Ukoliko poduzetnik, koji je nelikvidan i/ili insolventan, ne uspije u postupku predstečajne nagodbe uspostaviti likvidnost i solventnost, Financijska agencija će pokrenuti stečajni postupak u kojemu će se poduzetnik konačno i likvidirati. Pokretanjem stečajnog postupka od strane Financijske agencije, znatno se smanjuju troškovi poduzetnika.

Samo je 40 posto dužnika koji su sklopili predstečajnu nagodbu ostvarilo prihode sukladno planovima koje su naveli. Ostatak je u prosjeku ostvario 39 posto manje prihoda od onih navedenih u planu, utvrdio je multidisciplinarni tim stručnjaka koji je za HUB analizirao sve nagodbe sklopljene do 24. ožujka 2014., ukupno tražbina u vrijednosti od 26 milijardi kuna, navodi banka.hr.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/banka.hr/poslovni.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.