Subvencioniranje energetske obnove objekata na otocima i do 80 posto

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller pozvali su danas u Splitu građane Dalmacije da iskoriste oko 600 milijuna kuna poticajnih sredstava za subvencioniranje programa energetske obnove objekata, pri čemu će najveće subvencije od 80 posto dobiti objekti na udaljenim otocima.

Subvencionirat će se od 40 do 80 posto energetske obnove objekata, a za jadransku obalu i turistička područja posebno je važno da tu ulaze i objekti koji se iznajmljuju i hoteli, rekao je Zmajlović.

Dodao je i kako će investiranje u povećanje njihove energetske učinkovitosti ili korištenje obnovljivih izvora energije, kao što su fotonaponske ćelije, smanjit potrošnju energije, a time i troškove poslovanja.

Energetska obnova objekata odnosi se na obnovu fasade, stolarije, krova te rekonstrukcije kotlovnica, a primjena obnovljivih izvora energije obuhvaća fotonaponske ćelije i solarnu pripremu tople vode.

Upozorio je kako ilegalni objekti ne mogu ostvariti poticaje jer se ne mogu ulagati javna sredstva u objekte za koje se ne zna hoće li biti legalizirani.

Jednostavnija nova procedura pribavljanja dokumentacije

Zainteresirani za korištenje poticajnih sredstava trebaju se izravno javiti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ne jedinicama lokalne uprave, kao što je to bio slučaj ranijih godina kada se više od polovice gradova i općina nije obraćalo Fondu, pa su mnogi građani ostali uskraćeni za korištenje subvencija.

“Ove godine ćemo pojednostaviti proceduru pribavljanja dokumentacije i sniziti njezinu cijenu, jer želimo da se na natječaje prijavi što više zainteresiranih i time utječe na smanjenje potrošnje energije”, kazao je Zmajlović.

Mueller je istaknuo da je za subvencioniranje uvedena kategorija “viših stambenih zgrada” koja obuhvaća zgrade s najmanje tri stambene jedinice. U takvim slučajevima upravitelji zgrada, ako žele njihovu energetsku obnovu, trebaju se izravno obratiti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za energetsku obnovu viših stambenih zgrada Fond ove godine planira izdvojiti oko 100 milijuna kuna poticajnih sredstava, rekao je Mueller dodavši kako se planira i energetska obnova ukupno 10.000 obiteljskih kuća.

Također je najavio uvođenje treninga eko vožnje za građane, kako bi se omogućila ušteda goriva između 8 i 15 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr