UIO: Zašto Vlada sprječava bolju zaštitu radnika u Hrvatskoj?

Foto: Fah

U Hrvatskoj radi oko 180 tisuća radnika u trgovinama, a to su najvećim dijelom žene.

Podatci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, 8 posto svake nedjelje, a oko 30 posto ih radi u ciklusima.

Saborski zastupnici pokazali su da nemaju volje i ideja riješiti probleme 65.000 radnika u Hrvatskoj koji rade nedjeljom, najvećim dijelom žene.

“U ovom je trenutku zakon tako loše napravljen da poslodavac može podići radniku plaću za jednu kunu i da to znači da ga plaća za rad nedjeljom i blagdanom”, upozorila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

> U ime obitelji u Saboru: Zastupnike ne zanima rješenje nepovoljnog položaja 65.000 radnika koji rade nedjeljom

Udruga U ime obitelji još je u ožujku predala Saboru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

“Model je napravljen tako da dotiče dva segmenta. Jedan je neradna nedjelja – proklamira se i regulira kao dan za odmor, s tim da radnik može izjavom reći poslodavcu da želi raditi nedjeljom, a i kad tu izjavu da drugim člankom je određeno da za taj rad bude plaćen 50 posto više od uobičajene satnice”, rekao je tom prilikom odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima U ime obitelji.

Dodao je kako je time predložen model koji je prepoznat u Europskoj uniji.

Međutim, saborski Odbor za rad, kao matično tijelo Hrvatskog sabora, nadležno za problematiku rada nedjeljom nije se nekoliko mjeseca udostojao odlučiti, sukladno svojoj poslovničkoj obvezi, hoće li konkretan prijedlog izmjena Zakona o radu, kojim bi se odmah riješio nepovoljan status radnika nedjeljom, koji je sastavila udruga U ime obitelji, biti upućen u saborsku proceduru.

> UiO traži od Vlade da od diskriminacije zaštiti trudnice, radnike koji rade nedjeljom, majke i očeve na tržištu rada…

Predsjednik Odbora za rad, SDP-ov Mirando Mrsić, koji bi se trebao baviti problemima i poboljšanjem položaja radnika u Hrvatskoj, nije u roku od 3 mjeseca ispunio svoju obvezu i odlučio hoće li prijedlog izmjena Zakona uputiti u saborsku proceduru. Nedjelovanjem Miranda Mrsića i ignoriranjem prijedloga U ime obitelji najviše su oštećeni radnice i radnici koji su prisiljavani raditi nedjeljom.

> Rad nedjeljom: Koje mjere U ime obitelji predlaže Hrvatskom saboru?

“Zabrinjavajuće je da se o problematici rada nedjeljom u javnosti, ali i politici, govori već godinama, a da se po tom pitanju ništa konkretno nije učinilo od strane ovog Odbora i sadašnjeg sastava Sabora pa se to važno pitanje o kojemu ovisi kvaliteta života velikog broja radnica i radnika u trgovinama konstantno zaobilazi”, upozorio je predstavnik U ime obitelji, g. Luka Mlinarić sredinom srpnja.

“Potrebno je stati na kraj velikoj nepravdi koja pogađa otprilike 180 000 radnica i radnika u trgovinama, od kojih čak 35 % radi nedjeljom, od čega 8 % svake nedjelje i 30 % u ciklusima. Upravo prijedlog U ime obitelji nudi konkretna rješenja kojima bi se odmah, putem izmjena i dopuna Zakona o radu, kvalitetnije uredio rad nedjeljom te poboljšao položaj velikog broja radnica i radnika”, istaknuo je g. Mlinarić.

> (VIDEO) Pratite uživo u 10 sati na Narod.hr okrugli stol “(Ne)radna nedjelja – slobodan dan i prihvatljivi modeli rada nedjeljom”

“Prijedlog U ime obitelji smjera kvalitetnijem uređenju dva zakonska instituta – instituta tjednog odmora te instituta prava na povećanu plaću za rad nedjeljom, kako bi sami radnici dobili pravo izbora hoće li ili neće raditi nedjeljom te da, ako hoće, imaju minimalno 50 posto veću naknadu za rad nedjeljom.”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.01 MB]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr