Vrijednost Leda je 0 kuna: Jamčili Agrokoru u iznosu od 18,9 mlrd. kn

Foto: ledo.hr

Ledo je u petak izvijestio da je krajem prošle godine izdao jamstva u korist Agrokora u iznosu od 18,9 milijardi kuna.

Sredstva su odobrena na temelju zadužnica i mjenica, a vjerojatno prije svega za kredite koja su odobrena koncernu. S takvim obvezama, vrijednost Leda je nula. Jer prije krize tržišna vrijednost te kompanije bila je oko 3,1 milijardi kuna, a uslijed kriza, računa li se posljednja cijena dionice, vrijednost je bila oko milijardu kuna, javlja Večernji list.

Ta je tvrtka iz sastava Agrokora u petak objavila odgovore na pitanja postavljena tijekom održavanja glavne skupštine 15. svibnja ove godine. Jedno od pitanja ticalo se iznosa ukupnih Ledovih obveza s osnova izdanih jamstava u korist Agrokora na dan 31. prosinca 2016. godine, a u odgovoru se navodi da je na taj dan Ledo izdao garancije u korist Agrokora u iznosu od 18,9 milijardi kuna (18.910.930.232,00 kuna).

Na skupštini je bilo postavljeno i pitanje o iznosu ukupnih Ledovih obveza s osnova izdanih zadužnica te mjenica izdanih za obveze Agrokora i drugih povezanih društva, ako su mjenice ili zadužnice izdane i za takva povezana društva na dan 31. prosinca 2016. godine. Uprava Leda smatra da je za odgovor na to pitanje valja pričekati predaju revidiranih financijskih izvješća za 2016 godinu.

Što se tiče stava Uprave oko točnosti i pouzdanosti nerevidiranih financijskih izvješća Leda za 2016. godinu, navodi se kako Uprava Leda nema saznanja o netočnosti tih izvješća, a nije bilo ni primjedbi revizorske kuće koja je obavila prethodne provjere i predreviziju.

U pogledu stava Uprave Leda o potencijalnim pogreškama u financijskim izvješćima Agrokora, u kontekstu jamstava koje je Ledo izdao za obaveze Agrokora, kaže se kako Uprava Leda za sada nema nikakvih konkretnih saznanja koja bi se odnosila na potencijalne pogrješke u tim izvješćima.

Ako se te pogrješke utvrde, Uprava Leda poduzet će sve raspoložive pravne mjere u isključivom interesu zaštite interesa Leda, dodaje se.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina/Večernji list