Željko Jovanović za sobom ostavio spaljenu zemlju, najgori ministar obrazovanja

Predsjednik sindikata „Preporod” Željko Stipić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako je bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović za sobom ostavio spaljenu zemlju te kazao kako žali njegovog nasljednika kojemu bi trebao cijeli mandat da pokuša popraviti stanje te podsjetio na loše poteze bivšeg ministra obrazovanja.

„Ako trebam biti konkretan, dva nametnuta kolektivna ugovora, Pravilnik o normi koji je takav da traži izradu novog pravilnika, komunikacija sa sindikatima koja zapravo nije komunikacija, nego nekomunikacija, loš imidž u javnosti cijelog ministarstva, nekompetentni prvi suradnici… Podsjećam vas da je u mjesecu prosincu 14.500 učitelja zatražilo ono što se Zoran Milanović udostojio napraviti u lipnju, barem šest mjeseci prekasno, a ja bih rekao možda i godinu i pol prekasno, tako da ostaje nakon svega gorak okus ove političke smjene“, rekao je Stipić.

„Ministar Željko Jovanović ostat će u sustavu obrazovanja kao najgori i najlošiji ministar od osamostaljenja Republike Hrvatske. Dobili smo novog čovjeka koji nema nikakve šanse ništa učiniti ako Vlada RH ne promijeni svoj odnos prema obrazovanju“, naglasio je predsjednik Nezavisnog sindikata u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec te naglasio kako nije Jovanović kreirao sustavno uništavanje obrazovanja, to je došlo od premijera – „Jovanović je bio samo egzekutor“.

„Gospodinu Mornaru poručujemo da ako stvarno želi promijeniti sustav, tada treba utjecati na vladu da promijeni odnos prema obrazovanju, inače neće imati nikakve šanse i bit će potrošen dobar znanstvenik“, rekao je Mihalinec.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek tvrdi kako je zdravstveni sustav najurušeniji, no kazala je kako je Varga čovjek koji se bavi financijama i koji razumije zdravstveni sustav.

„I bivši ministar je znao da su se duboki rezovi morali napraviti u prve dvije godine. Iskustvo ove zemlje nas uči da se zadnju godinu praktički ništa ne radi, već se samo takmiči i daju se lažna obećanja“, rekla je Avberšek.

Avberšek je naglasila kako su sindikati s Ostojićem potpisali najbolji kolektivni ugovor, a suradnja je bila vrlo korektna.

„To je bio jedan od rijetkih ministara u kolektivnom pregovaranju gdje je on sjedio, no zamjera mu se nedostatak snage“, istaknula je Avberšek te se osvrnula na budući Vargin mandat.

„Nemam informacije kako HZZO funkcionira, no bojim se ono što čitam u medijima – da je sklon privatizaciji. Samostalni sindikat je bio uvijek protiv uvođenja privatnika u javno dobro. Ako krene putem da će troškove svaljivati na leđa građana, da ćemo imati sve manja prava pa ga pitam da ako ima takve apetite, bilo bi logično da radi outsourcing. Samo, on će tada imati veliki otpor“ zaključila je Avberšek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: