Do 16,30 sati glasovala gotovo polovica birača

Gotovo polovica hrvatskih birača, preciznije njih 48,23 posto, izašlo je u nedjelju do 16,30 sati na izbore za predsjednika države, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovalo je 1, 707. 976 birača, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

 

Izlaznost glasaèa do 16,30 sati u drugom krugu predsjednièkih izbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

U prvom krugu, 28. prosinca, u istom je vremenu na birališta izašlo oko 470 tisuća birača manje. Naime, do 16,30 sati glasovalo ih je 36,36 posto, odnosno 1. 240. 454 birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjereno u postotcima, izlaznost je najveća u Karlovačkoj (53,2) i Varaždinskoj županiji (52 posto), najmanja u Zadarskoj (43,9), te Brodsko-posavskoj (44,3) i Primorsko-goranskoj (44,7 posto) županiji.

Izlaznost veću od 50 posto imaju i Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska te Grad Zagreb u kojemu je do 16,30 sati glasovalo 316 tisuća birača.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji glasovalo je 176 tisuća birača, u Zagrebačkoj 128 tisuća, u Primorsko-goranskoj 119 tisuća, a u Osječko-baranjskoj 114 tisuća birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatin nije želio prognozirati hoće li nedjeljni odaziv, u konačnici, biti i rekordan.

“Nećemo biti proroci, ostaje još par sati za glasovanje, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi”, rekao je Hrvatin.

Potvrdio je da ima dojava o manjim nepravilnostima, ali kako one nisu takve da bi “dovele u sumnju integritet glasovanja na biračkim mjestima”.

DIP je, precizirao je, dobio obavijesti od policije, o “nešto malo alkohola i ponekoj svađi na par mjesta”, no ukupno izbori protječu bez nekakvih “znakovitih nepravilnosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP će od 20 sati na svojim internetskim stranicama početi objavljivati izborne rezultate, privremene i nepotpune, koje će ažurirati kako budu pristizali podaci s terena.

U 22 sata održat će konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene rezultate šestih izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države.

 

Pravo glasa na šestim predsjedničkim izborima od neovisnosti ima oko 3, 8 milijuna birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.