2024. godina bit će superizborna godina: Znate li da nas čekaju troji izbori?

superizborna godina
Foto: Fah

2024. će biti superizborna godina za Hrvatsku jer nas čekaju izbori za Europski parlament, parlamentarni izbori i krajem godine predsjednički izbori. Izbori za Europski parlament će se održati u lipnju. Drugi važni izbori su parlamentarni izbori, koji će se održati u srpnju ili ranoj jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Superizborna 2024. je od velikog značaja jer dolazi nakon tri godine izborne pauze.

>Možemo ne misli na izbore s SDP-om; Benčić poručila: Nije dovoljno samo maknuti HDZ s vlasti

Izbori za Europski parlament

Prvi izbori koji nas čekaju su oni za Europski parlament, a zakazani su od 6. do 9. lipnja 2024. godine. Oni se u isto vrijeme održavaju i u drugim zemljama članicama. Novost je da su zastupnici predložili povećanje broja zastupničkih mjesta za svaku državu članicu. No, ova inicijativa još nije definitivno potvrđena. Odluka je na Europskom vijeću, a mora biti donesena jednoglasno. Ako bude odobrena, nova konfiguracija stupit će na snagu za idući mandat, piše Izbori2024.

Hrvatska ima ukupno 12 zastupnika u Europskom parlamentu, a među njima su članovi raznih stranaka te neovisni kandidati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dosad već triput izlazila na izbore za Europski parlament – po ulasku 2013., samo godinu dana kasnije 2014. te ponovno 2019.

U međuvremenu, Hrvatska je također predsjedala Vijećem EU u prvoj polovici 2020. Izlaznost birača u Hrvatskoj na izborima za EU parlament dosad je bila ispod prosjeka Europske unija no kako govore analize ona bilježi trend rasta.

>Prvi put u povijesti jaslice u zgradi EU parlamenta; to je izborila španjolska konzervativka Isabel Benjumea

Izbori za Hrvatski sabor

Drugi važni izbori su parlamentarni izbori, koji će se održati u srpnju ili ranoj jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema članku 4. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor zastupnike u Sabor biraju hrvatski građani s navršenih 18 godina života.

Predsjednik Republike Hrvatske donosi odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Sabor i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Odlukom o raspisivanju izbora iz stavka 1. ovog članka određuje se dan provedbe izbora. Od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora iz stavka 1. ovoga članka do dana izbora za zastupnike u Sabor mora proteći najmanje 30 dana.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj glasaju na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske određenima prema njihovom prebivalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Ustavni sud je proglasio neustavnim Zakon o izbornim jedinicama i nedavno je donešen novi.

>Grmoja: Afera Zambija je otkrila suradnju HDZ-a i Možemo

Novi zakon o izbornim jedinicama

Dosad, zbog iseljavanja i povećane smrtnosti, u nekim jedinicama postojala je razlika od više od 5% u broju birača, što znači da glas u jednom području vrijedi više nego u drugom.

Ustavni sud je na sjednici 7. veljače utvrdio da uslijed migracija, demografskih i drugih promjena u strukturi birača, dolazi do narušavanja načela jednake težine biračkoga glasa, te naglasio nužnost izmjene odnosno dopune Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora.

Zakon je proglašen neustavnim, a Sabor je u međuvremenu donio novi, u kojemu su izborne jedinice minimalno izmijenjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Kraj problema nejednake vrijednosti glasa: Što će novi Zakon o izbornim jedinicama značiti za izbore u RH?

Predsjednički izbori

Krajem 2024. godine građani će imati priliku ponovno izaći na birališta, jer nas čekaju predsjednički izbori.

Očekuje se da, kao i na izborima na kojima je pobijedio Zoran Milanović, prvi krug bude održan krajem prosinca 2024. Bude li pak drugog kruga, on će se održati početkom 2025., do kada i aktualnom predsjedniku Milanoviću traje petogodišnji mandat.

>Šola: Zašto HDZ na predsjedničkim izborima Milanoviću ne suprotstavi; robota?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.