Hrvatski laburisti predlažu izmjene izbornog zakona

Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada organizirao je okrugli stol o mogućnostima i potrebama promjene izbornog zakonodavstva za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na okruglom stolu su uz predstavnike laburista sudjelovali su i Peđa Grbin (SDP) predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić, te profesori dr.sc. Robert Podolnjak , dr. sc. Sanja Barić, dr. sc. Ivan Rimac, te dr. sc. Berto Šalaj. Iako je bilo najavljeno sudjelovanje i ministra uprave Arsena Bauka, on se ispričao.

Dragutin Lesar je na početku izdvojio izvješće GONG-a koji je nakon izbora 2011. upozoravao da je narušeno načelo pravednosti. Rekao je da je na to utjecalo više faktora kao primjena D’Hondtove metode u kombinaciji s velikim brojem stranaka koje su sudjelovale na izborima, neuređenim popisom birača, te izbornim jedinicama koje krše Zakon o izbornim jedinicama. On, naime, određuje da odstupanje u broju birača smije biti samo do 5% – dok su na prošlim izborima takva odstupanja u broju birača bila i do 17%.

Laburisti predlažu 6 izbornih jedinica, u kojima bi odstupanje broja birača bilo do 3,6%, te u kojima bi broj biranih zastupnika (oko 20) varirao prema broju birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlažu i da svaki građanin može dati 3 preferencijalna glasa, dok se Gong u svom prijedlogu reformi izbornog sustava, s kojim će izaći na okruglom stolu 8.7., zalaže za 4 do 6 preferencijalnih glasova. Laburisti također predlažu da izborno zakonodavstvo za manjine ostane nepromijenjeno dok za dijasporu predlažu uvođenje jednog preferencijalnog glasa.

Što se tiče prava na kandidiranje, predlaže se zabrana kandidiranja kandidata koji su pravomoćno osuđeni te na odsluženju kazne ili im još nije završen postupak rehabilitacije. Laburisti također upozoravaju na sadašnje apsurdno zakonodavno stanje da prava državnog dužnosnika ne miruju niti kada je on u zatvoru, niti u bijegu pred pravosuđem.

Nespojivost istovremenog obnašanja dužnosti saborskog zastupnika i nositelja izvršne vlasti trebalo bi zakonom propisati, mišljenja su Hrvatski laburisti, a s njima su se složili prisutni Rimac i Podolnjak. Nitko ne može raditi dva posla istovremeno, rekao je Rimac. Dok je Podolnjak upozorio i na prisutan sukob interesa u takvim slučajevima. Trenutno imamo 56 saborskih zastupnika koji su ujedno i gradonačelnici ili načelnici općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski laburisti sutra će u Saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog izbornog zakona, te očekuju da će se on na raspravi pojaviti na jesen. Ipak, Lesar je rekao da se boji da se u Saboru neće postići konsenzus, jer to ovisi o političkoj volji velikih stranaka.

Prijedlog Hrvatskih laburista – šest izbornih jedinica:

izborne jedinice
Referendum ipak jedino rješenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburist Branko Vukšić rekao je kako SDP ne može govoriti o nedostatku vremena za kvalitetnu raspravu, kada je SDP iznevjerio obećanje koje je dao prije izbora 2011. da će reformirati izborni sastav odmah nakon izbora.
Bivši europarlamentarac Nikola Vuljanić smatra da je postojeći, partitokratski, izborni sustav nepošten i neefikasan. Podržao je preferencijalne glasove „ne zbog toga što će netko drugi biti izabran“ u Sabor, već zbog toga što će netko drugi birati – građani, a ne šefovi stranaka. Rekao je kako je njemu također najprivlačnije da nema nikakvog cenzusa, te da nitko u politici nije „takav samoubojica“ da sastavi listu sa samo podobnima.

Vuljanić je istaknuo da vremena za raspravu ima, da ima i ljudi sposobnih artikulirati kvalitetan zakonski prijedlog ali da se boji da to „nikada neće proći u Saboru i da je jedini način organizirati referendum“.

To je svojevrsni  zaokret u redovima laburista s obzirom da su prethodno podržavali vladajuću koaliciju u prijedlozima izmjena ustava kojima bi se građanima bitno ograničila mogućnost organiziranja ustavotvornih referenduma.

Podsjećamo Građanska inicijativa „U ime obitelji“ najavila je da će od 21. rujna do 5. listopada skupljati potpise za referendum kojim bi se u Ustav RH unijela neka načela izbornog sustava (kao preferencijalno glasovanje, elektroničko i dopisno glasovanje), a u svrhu demokratizacije izbornog procesa i pravednije zastupljenosti građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.