Afera mason: Vrhovni sud odbio žalbu Dražena Jelenića

Foto: fah, Thinkstock; fotomontaža: narod.hr

Pet dana od kada je podnesena, Vrhovni sud odbio je kao nedopuštenu žalbu Dražena Jelenića na tri mjeseca dugo udaljenje s posla, mjeru koju mu je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) odredilo dok se odlučuje hoće li se protiv njega pokretati stegovni postupak ili ne, piše N1. Naposljetku će o žalbi odlučivati Upravni sud u Zagrebu.

Jelenić je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože. Nakon ostavke nastavio je raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice, ali ga je DOV na sjednici 13. travnja privremeno udaljilo s dužnosti slijedom zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka koji je 6. travnja podnijela glavna državna odvjetnica.

>Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić Vrhovnom se sudu obratila smatrajući da ih je DOV uputio na krivi pravni lijek kada su naveli upravni spor. Međutim, Vrhovni sud zaključilo je, bez ulaženja u opravdanost same odluke o udaljenju, da je DOV bio u pravu kada je uputio na Upravni sud.

– Državnoodvjetničko vijeće uputilo je našu žalbu Upravnom sudu u Zagrebu jer je smatralo da se odluka može osporiti samo pokretanjem upravnog spora. Mi očekujemo da se Upravni sud proglasi stvarno nenadležnim i da na kraju ipak Vrhovni sud odlučuje o našem pravnom lijeku kao o žalbi, kaže Alaburić.

Ranije je obrana podnijela i zahtjev za izuzeće tri člana Državnoodvjetničkog vijeća koji su odlučivali o mjeri privremenog udaljenja. Među njima je i predsjednik DOV-a. Izrazili su sumnju u njihovu nepristranost. I to, kako su naveli, jer su prejudicirali stegovnu odgovornost Dražena Jelenića te ga udaljili bez njegovog očitovanja. Ali i dali, po njima, pogrešnu uputu o pravnom lijeku – za što, istaknuli su, postoji mogućnost da je dana namjerno.

No, predsjednik DOV-a Darko Klier odbacio je taj zahtjev smatrajući da Jelenićeva obrana nije navela za koje točno postupke to izuzeće traži, ne poziva se ni na jednu zakonsku osnovu niti nudi dokaze i okolnosti.

Sljedeći korak koji se u ovoj priči očekuje ovoga tjedna jest odlučivanje  Državnoodvjetničkog vijeća o zahtjevu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek koja želi pokretanje stegovnog postupka protiv Dražena Jelenića zbog članstva u masonima. To je zatražila 14 mjeseci od kada je on odstupio s funkcije glavnog tužitelja jer je otkriveno da je član masona.

Zlata Hrvoj Šipek traži i razrješenje s dužnosti jer smatra da je narušio ugled Državnog odvjetništva te se pritom poziva na mišljenje Etičkog povjerenstva koje je ranije zaključilo da je članstvom u masonskoj loži Jelenić povrijedio Kodeks. S druge strane, Jelenić se brani da više nije član lože te da ne postoji niti jedan propis koji brani članstvo u udrugama niti ga obvezuje da prijavljuje, piše N1.

Član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske

Podsjetimo, Jelenić je podnio ostavku 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je bio član u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske.

Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Jelenić je postao član udruge Veliki Orijent Hrvatske, odnosno masona, dva mjeseca prije nego što je u travnju 2018. godine imenovan na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nitko od vladinih i sigurnosnih dužnosnika nije znao tu informaciju i upozorio na moguće ugroze prije imenovanja Jelenića na istaknutu funkciju? Brojni stručnjaci upozoravali su da Jelenić ne može biti niti zamjenik glavnom državnom odvjetniku, ali tu je funkciju i dalje obnašao. Krajem studenoga 2020. njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je mišljenje Etičkog povjerenstva oko mjesec dana nakon što je preuzela DORH, a ranije je već rekla da joj je Jelenić usmeno rekao da je napustio ložu. No onda je zatražila i službeno očitovanje.

Kontaminiranost pravosudnog sustava sukobom interesa

Republika Hrvatska je u posljednjih 18 godina na čelu DORH-a i njegovih zamjenika imala tek tri osobe koje se međusobno rotiraju na funkcijama. S obzirom da je Jelenić morao otići zbog neprofesionalnosti, kao i zbog potvrde SOA-e da zakon nije predviđao njegovu sigurnosnu provjeru za glavnog državnog odvjetnika te uzimajući u obzir da je zamjenik glavnog državnog odvjetnika postao za vrijeme Bajićevog mandata, postavlja se i pitanje kontaminiranosti pravosudnog sustava sukobom interesa.

Dok je Jelenić morao otići zbog tajnog članstva u masonskoj loži, pozicije Mladena Bajića i Dinka Cvitana nisu dovedene u pitanje ni nakon što je Bože Vukušić objavio kako su bili članovi Komunističke partije. Prema navedenim dokumentima može se iščitati da je Dinko Cvitan primljen u Savez komunista 1983., a Mladen Bajić 1972. godine.

> Jelenić je morao odstupiti zbog članstva u masonskoj loži, a Bajić i Cvitan šute o svome članstvu u Komunističkoj partiji?

>Nastavak sukoba među masonima: Gabrić pokazao poruke koje je izmjenjivao s Jelenićem

>Ministru Ćoriću nije problem da je glavni državni odvjetnik mason: ‘To što je rekao mi se čini prihvatljivo i simpatično’

Masoni – strogo hijerarhijski organiziran pokret

Masoni, također nazivani i “slobodni zidari” mistični su, strogo hijerarhijski organiziran pokret koji je, u današnjem smislu, nastao u prilikama liberalnog prosvjetiteljstva. Nadovezuje se na tradiciju zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova pa otuda proizlaze njihovi simboli šestar i kutnik. Uz njih se lože služe i simbolima križa, ključeva, mačeva i osvijetljene delte.

Masonske institucije imaju svoje konstitucije, pravila, simbole i obrede.

Jelenić je podnio ostavku nakon što je premijer Andrej Plenković rekao da bi to trebao učiniti, a nakon što je sam Jelenić potvrdio da je član slobodnih zidara. Objava je došla zbog predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika Nikicu Gabrića i vođe jedne od masonskih loža. Tražili su od Gabrića 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1