Jelenić je morao odstupiti zbog članstva u masonskoj loži, a Bajić i Cvitan šute o svome članstvu u Komunističkoj partiji?

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Aktualna tema posljednjih dana u Hrvatskoj jest ostavka/smjena glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, povezana s njegovim članstvom u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, za razliku od stanja u hrvatskoj (kvazi)masoneriji, situacija s hrvatskim glavnim državnim odvjetnicima puno je ozbiljnija. Većina njih bili su visokopozicionirani dužnosnici jedne druge organizacije s međunarodnim pedigreom – Komunističke partije.”, napisao je na svom Facebook profilu Bože Vukušić, bivši predsjednik Počasnog Bleiburškog voda.

Narod.hr poslao je upit Ministarstvu pravosuđa jesu li upoznati s činjenicom da su Mladen Bajić i Dinko Cvitan bili članovi Komunističke partije, no do objave članka nismo dobili odgovor.

Vukušić: “Jelenićevi prethodnici su pripadali komunističkim strukturama”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objavi naslova: GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNICI I ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA, Vukušić donosi partijske dokumente te biografije Mladena Bajića i Dinka Cvitana koji sugeriraju da su bili članovi Komunističke partije. Vukušić je priložio i fotografije navodnih dokumenata koji dokazuju njegove tvrdnje.

Njegovu objavu prenosimo djelomično:

“Međutim, za razliku od stanja u hrvatskoj (kvazi)masoneriji, situacija s hrvatskim glavnim državnim odvjetnicima puno je ozbiljnija. Većina njih bili su visokopozicionirani dužnosnici jedne druge organizacije s međunarodnim pedigreom – Komunističke partije. Premda je njen zločinački karakter dokazan i povijesno nedvojben, u Hrvatskoj malotko problematizira činjenicu što je većina Jelenićevih prethodnika pripadala njenim vodećim strukturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U privitku: iz partijskih dosjea Mladena Bajića i Dinka Cvitana (HDA, signatura 1220, CK SKH, Kadrovska komisija, dosjei članova, GK Zagreb i GK Split).”, napisao je Vukušić.

U dokumentima se može iščitati da je Dinko Cvitan primljen u Savez komunista 1983., a Mladen Bajić 1972. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo saznanje je zabrinjavajuće iz aspekta da su predstavnici pravosuđa Republike Hrvatske, punih trideset godina, slabo činili po pitanju istraživanja i procesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima u Domovinskom ratu. Komunisti su pokušavali rušiti temelje od samog osnutka hrvatske države, počevši od predaje oružja oficirima JNA, pa sve do lažnih optuživanja i procesuiranja časnika, dočasnika i vojnika Hrvatske vojske, zanemarujući i neprocesuirajući zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom u Škabrnji, Ovčari i na brojnim drugim stratištima.

Hrvatska je u 17 godina imala samo tri glavna državna odvjetnika – Mladena Bajića, Dinka Cvitana i Dražena Jelenića. Njih trojica su, uz to, samo mijenjali uloge unutar DORH-a. Jelenić je, naime, imenovan glavnim državnim odvjetnikom u travnju 2018., došavši s pozicije zamjenika dotadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a bio je i zamjenik Mladena Bajića. Mladen Bajić je obnašao dužnost zamjenika glavnog državnog odvjetnika Jelenića.

Podsjetimo, za Bajićevog mandatornog djelovanja uhićen je general Ante Gotovina, a osuđen je general Mirko Norac. Spomenimo također Bajićevu i Cvitanovu zaštitu sada već osuđenog Josipa Perkovića od izručenja njemačkom sudu.

Tko je Mladen Bajić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Bajić bivši je glavni državni odvjetnik RH, te dosadašnji zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

Uz mandat Mladena Bajića vežu se selektivne istrage vezane uz politiku te nerješavanje brojnih slučajeva korupcije, kriminala, zločina, a sve je to nastavljeno i u mandatu Dražena Jelenića. Ovom prilikom podsjećamo na njegov mandat.

Kao Glavni državni odvjetnik Bajić je “izgurao” čak tri mandata. Na ovu važnu državničku funkciju bio je biran 2002., 2006. i 2010. godine, što znači da je dužnost obnašao i za vrijeme vladavine SDP-a i HDZ-a. Koliko je “izdržljiv”, govori podatak kako su se za njegova tri mandata na čelu DORH-a promijenila dva predsjednika Republike, četiri premijera i šest ministara unutarnjih poslova.

Za njegova mandatornog djelovanja uhićen je general Ante Gotovina, a osuđen je general Mirko Norac. To što je sudjelovao u hvatanju Gotovine donijelo mu je naklonost Carle Del Ponte, a mnogi kažu, i drugi mandat na mjestu državnog odvjetnika.

Pokušao spriječiti izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj

Bajić je u karijeri imao kao najteži zadatak uhititi i poslati u zatvor Ivu Sanadera, nekadašnjeg suradnika i školskog prijatelja. Postavljalo se pitanje: ako je Bajić bio tako dobar s bivšim premijerom, kako to da se već tada kao Glavni državni odvjetnik nije oglasio o kriminalnim radnjama premijera? Predbacuje mu se baš to što je šutio, a vjerojatno je znao za sve “podvige” tadašnjeg premijera i prijatelja.

Mrlja na Bajićevoj karijeri svakako je i slučaj “Kamensko”. Bivši ravnatelj policije, Oliver Grbić, prozvao je tada Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Grbić je tvrdio kako je Bajić to napravio da bi zaštitio Ninoslava Pavića i da je u svemu tome imao podršku tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

Među posljednje afere Mladena Bajića ubraja se i Lex Perković. Umjesto izručenja Perkovića i Mustača, Državno odvjetništvo uputilo je žalbu Vrhovnom sudu na odluku o njihovom izručenju Njemačkoj.

Nedjelovanje po pitanju ratnih zločina

Spomenimo i Bajićevo nedjelovanje po pitanju ratnih zločina.

Vilim Karlović, hrvatski branitelj koji je preživio 1991. mučenja na vukovarskom veleprometu i Ovčarigostujući u emisiji Bujica, rekao je: “Davao sam izjave u Uredu predsjednika, napisao sam knjigu, bio šest ili sedam puta u Haagu, triput u Beogradu, a DORH me nikad nije zvao (na razgovor)”. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske proces za jedan od najkrvavijih zločina počinjen tijekom okupacije Vukovara – prepustilo je Srbiji – objavljeno je u uvodnom prilogu Bujice. Pojedinci iz Beograda, prema navodima iz emisije, DORH-u su se nudili kao pokajnici i upozoravali da u vrhu hrvatskog tužiteljstva ima agenata srbijanskih službi.

Dinko Cvitan obmanjivao javnost o istragama pokrenutim u BIH protiv časnika HV-a?

Dinko Cvitan stupio je na dužnost u travnju 2014., zamijenivši Mladena Bajića, čiji je mandat bio jedan od najduljih mandata nekog državnog odvjetnika u EU (travanj 2002.- travanj 2014.), a koji se od tada nalazi na funkciji zamjenika glavnog državnog odvjetnika. I prije stupanja na dužnost Dinko Cvitan, „desna ruka“ Mladena Bajića, osam je godina vodio USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala).

Dinko Cvitan također je obmanjivao javnost vezano uz istrage pokrenute u BiH protiv časnika HV-a.

> Zašto je Dinko Cvitan obmanjivao javnost o istragama pokrenutim u BIH protiv časnika HV-a?

General Pavao Miljavac upozorio je još 18. travnja 2015. da Sarajevo podiže optužnice protiv časnika Hrvatske vojske. Državni odvjetnik Dinko Cvitan u svom prvom razgovoru otkako je postao glavni državni odvjetnik, 22. travnja 2015. za RTL televiziju, zanijekao je pak da su bilo kakve istrage pokrenute u BIH protiv časnika hrvatske vojske. Međutim, istražitelji iz BiH počeli su još 2005. dolaziti u Hrvatski državni arhiv (HDA), gdje su nekontrolirano proučavali, ali i fotokopirali dio građe vezane uz HVO i Domovinski rat.

Vukušić objavio i dokumente koji sugeriraju da je Milanović bio član SKJ

Podsjetimo, Vukušić je početkom siječnja objavio i dokumente koji sugeriraju da je aktualni predsjednik Zoran Milanović bio član SKJ, a Milanović je tada poručio da je riječ o podmetanjima Milijana Brkića i Aleksandra Vučića.

> Predsjednik lagao da nije bio član Komunističke partije – objavljeni iskazi

> Milanović lagao o svom ocu i prešutio svoje članstvo u Komunističkoj partiji?

Kao što smo već mnogo puta naveli, Hrvatska i Slovenija jedine su postkomunističke države Europske unije koje ni na koji način nisu provele lustraciju, tj. raščišćavanje svoje komunističke prošlosti i zabranu obnašanja javnih službi nekadašnjih članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.