Akademik Mislav Ježić: Istanbulskom konvencijom nastoji se prokrijumčariti ideologija kojoj nije svrha protivljenje nasilju nego nametanje svjetonazora

Foto: Wikipedia

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod predsjedanjem akademika Vladimira Paara uputilo je Izjavu o Istanbulskoj konvenciji čelnicima i državnim tijelima Republike Hrvatske te zainteresiranoj javnosti. Svojim stajalištima Vijeće se očitovalo o elementima rodne ideologije i njezinu utjecaju na odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske. HAZU se nakon očitovanja Vijeća ogradio od njihova mišljenja.

Tko su članovi Znanstvenog vijeća HAZU koje je Rodnu ideologiju u Istanbulskoj konvenciji proglasilo neprihvatljivom za odgojno-obrazovni sustav RH?

Na to ih je u četvrtak pozvao i bivši voditelj Ekspertne skupne za provođenje cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić. Tražio je tada predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića da se javno i nedvosmisleno ogradi od izjave Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo te akademije zbog, kako je naveo, iznesenih neistina i kleveta da se uvođenjem kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija.

Jokić pozvao Kusića da se ogradi od izjave ZNV HAZU-a

HAZU: Znanstveno vijeće iznosi vlastita mišljenja i odgovorno je za svoje stavove

Akademik Mislav Ježić, član Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a za Narod.hr osvrnuo se na novonastalu situaciju.

HAZU: Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

“Trebalo bi biti prirodno da se u uljuđenoj sredini raspravlja o nekoj aktualnoj temi s različitih gledišta, a da se drugačije mišljenje ne odbacuje nesnošljivo i ne osuđuje političkim i uvredljivim etiketama “sramotno”, “retrogradno” i slično, kako je bio običaj u jednopartijskome sustavu. Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU, kojemu su članovi dijelom akademici, dijelom sveučilišni ili srednjoškolski profesorice i profesori ili osnovnoškolski učiteljice i učitelji, velikom je većinom glasova usvojilo izjavu kojom potvrđuje jasno protivljenje svakomu nasilju, osobito nad ženama, ali i suzdržanost prema tomu da se u dokumentu protiv takva nasilja prokrijumčari i ideologija kojoj nije svrha protivljenje nasilju nego nametanje svjetonazora. Pozitivan sadržaj dokumenta poput Istanbulske konvencije mogu osigurati i domaći zakoni, a ideološka privaga, ako se ne izostavi, ograničila bi slobodu uvjerenja, obrazovanja i govora u društvu. Da takve bojazni nisu neutemeljene, odmah su potvrdili napadi tako orijentiranih nevladinih udruga i aktivista stranaka SDP (naravno, to nije cijeli SDP), Pametno i HNS na Izjavu. Nema boljega dokaza! Tko poznaje “destrolucijski orkestar” u Hrvatskoj mogao je i pretkazati tko će dići glase u medijima. I prosječno upućenu građaninu bit će jasno da se je dirnulo u svjetonazorsku i, još više, interesnu grupu koja je posljednih godina podigla niz neargumentiranih, ali glasnih, hajka na pojedince ili institucije za koje se činilo da ugrožavaju njihove dobrim dijelom financijske interese. Naravno, dijelom i ideološke i političke kojima se financijski osiguravaju. Takva hajka i takvo etiketiranje bjelodan su izraz ograničavanja slobode misli i govora, odgoja i obrazovanja, za koju se Znanstveno vijeće HAZU zalaže. A kada se takvi destrolucionari, bilo udruge, bilo stranke, bilo pojedinci, pozivaju na “znanstveni pristup” koji Znanstveno vijeće HAZU ne može doseći, čovjek se pita je li Istanbulska konvencija znanstveno istraživanje ili politički dokument, i je li možda neka stranka kao Pametno zapravo prava Akademija znanosti pa ćemo se natjecati znanstvenom izvrsnošću da u nju, ako nas pripuste, budemo dostojni ući. Pametnu dosta: Sapienti sat.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr