Akcija za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu: ‘U subotu, 21.9. brodovima iz Zadra na našu crtu IGP-a!’

Foto: Zorica Gregurić

Hrvatsko nacionalno etičko sudište najavilo je narodnu akciju “proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države (IGP), prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., čime ostvarujemo državni suverenitet na još toliko Jadranskog mora koliko ga sada imamo”.

Podsjetimo, svaka država koja ima izlaz na otvoreno more ima pravo proglasiti isključivi gospodarski pojas, pravni učinci takvog akta uređeni su Konvencijom UN o pravu mora iz 1982. godine. Isključivi gospodarski pojas je područje koje se nalazi izvan teritorijalnog mora i uz njega, a podvrgnuto je posebnom pravnom režimu na temelju kojega obalne države ima pravo vršiti svoja suverena prava. Usprkos toj mogućnosti, Republika Hrvatska do danas nije proglasila isključivi gospodarski pojas na moru.

Nedavno se u Saboru, na inicijativu Mosta, vodila rasprava o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu. Unatoč Mostovoj inicijativi, vladajući su otklonili mogućnost proglašenja IGP-a.

(VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović o IGP-u: ‘Ništa ne svjedoči o snazi jednog naroda kao vladavina morem i morskom obalom’

(VIDEO) Vladajući odbili proglasiti isključivi gospodarski pojas, Jandroković vrijeđao Grmoju

(VIDEO) Grmoja odgovorio Plenkoviću na njegovo bahato omalovažavanje Sabora

Priopćenje o akciji koju će provesti Hrvatsko nacionalno etičko sudište, projekt „Budnica hrvatskog nacionalnog suvereniteta“, a kojeg potpisuje prof. emeritus Zvonimir Šeparović, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Narodna akcija za proglašenje IGP-a

“Hrvatsko nacionalno etičko sudište, Projekt „Budnica hrvatskog nacionalnog suvereniteta“ najavljuje: Actio Popularis – Narodnu akciju proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države (IGP), prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., čime ostvarujemo državni suverenitet na još toliko Jadranskog mora koliko ga sada imamo.

U subotu, 21. rujna 2019. u 10 sati krećemo brodovima iz Zadra na našu crtu IGP.

Isključivi Gospodarski Pojas (IGP) je novi institut Prava mora i Međunarodnog javnog prava, koji je pomirio, kroz cijelu povijest nepomirljiva, suprotstavljena stajališta: egoizma suverenih država i idealizma slobode otvorenog mora. Od granične crte teritorijalnog mora, obalne države dobivaju još 200 morskih milja, odnosno crte polovice u malim morima, velike površine otvorenih mora stavlja pod jurisdikciju suverenosti država, s time da ostavlja slobodnu plovidbu po načelu „mora kao baštine čovječanstva“.

Isključivi Gospodarski Pojas je propisan, nacrtan i upisan za obalne države svih kontinenata, a može se dobiti samo: javnim objavljivanjem proglašenja. Državi donosi golemu korist u istraživanju i iskorištavanju mora, čak i na načine koji će biti otkriveni u budućnosti, te suvereno čuvanje svog novog plavog, slanog blaga. Svoje: proglašavam! reklo je više od 140 država svijeta.

Hrvatska država se tog međunarodnog prava, odnosno obveze prema blagodati svoga naroda, do sad odriče – uporno, neutemeljeno i neopravdano. Akademik Vladimir Ibler, član svjetskog tima koji je 20 godina pisao Konvenciju 82 UN-a o Pravu mora, ostavio nam je zapisano: „Kako nema niti jednog valjanog razloga, niti pravno logičnog objašnjenja za neproglašavanje, državna vlast ima političku i pravnu odgovornost… ne postoji ništa važnije za Hrvatsku, nego što je novi institut IGP, što hrvatskoj politici postavlja pitanja od prvorazredne važnosti… IGP valja proglasiti, jer ga, u suprotnom „nema“… to treba bezuvjetno prihvatiti… eventualno protivljenje nužnosti proglašenja bilo bi posve promašeno i suprotno ujednačenoj praksi država koje su to proglasile… struka tvrdi da je pravo i interes Hrvatske u tom pitanju apsolutno i ne vide razloge protiv proglašenja. Neproglašavanjem gospodarskog pojasa odričemo se vrlo vrijednih novih prava u istraživanju i korištenju mora, čuvanje sigurnosti i obrambenih vrijednosti države… odlučivanje o neproglašavanju je odgovoran čin… hoće li se obalna država odlučiti, ili ne, za proglašenje, znači da za neproglašavanje zakonodavna i izvršna vlast moraju imati opravdane razloge. A ako ih nema, onda za posljedice snose odgovornost. “Institut IGP“ ne zastarijeva, on je tu i čeka proglašenje, jer bez toga ne postoji. Dosadašnji dugotrajni, uporni „zločin propusta“ mora se hitno ispraviti. Svako odugovlačenje zbraja nenadoknadive gubitke, ali i povećava opasnost da će daljnje prepuštanje mora nad kojim možemo imati suverenitet, biti prepušteno anarhiji otvorenog mora, i toliko ga osiromašiti i zagaditi, da nećemo imati što istraživati, iskorištavati i čuvati. Ne može se više trpiti činjenica da neproglašavanje IGP znači nesudjelovanje u eventualnoj mogućnosti povećanja vlastitog državnog morskog područja.

Zato će hrvatski narod, koji je jedini nositelj suvereniteta hrvatske države, od trenutka upisivanja na listu Ujedinjenih narodnih država svijeta (22. svibnja 1992.) u subotu 21. rujna 2019. godine u 10 sati sa rive u Zadru brodovima otploviti na crtu našeg hrvatskog IGP, i proglasiti gospodarski pojas Hrvatske.

Uz povijesnu zastavu koju je na Kninskoj tvrđavi poljubio pok. Predsjednik Tuđman,

Uz blagoslov viskog crkvenog dostojansvenika,

Uz domoljubni umjetnički program,

Uz razgovor učenih glava u brodskom salonu (‘ploveći simpozij’) koje imaju što reći o ovoj akciji i budućnosti Lijepe naše.

Odluku ćemo poslati UN-u, EU, hrvatskim institucijama i svekolikoj javnosti.

Za Hrvatsko nacionalno etičko sudište – predsjednik
Prof. emeritus Zvonimir Šeparović
4. kolovoza 2019.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr