AmCham Hrvatska: ‘Poduzetnici u RH plaćaju oko 440 parafiskalnih nameta, tražimo ukidanje’

Foto: fah

AmCham Hrvatska (Američka gospodarska komora u Hrvatskoj) pozdravlja nedavno usvojeni Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja s ciljem pomoći gospodarstvu. U svom III. setu preporuka za pomoć gospodarstvu, AmCham je, među ostalim, objavio i mjere za dodatno smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta i indirektnih poreza.

„Poduzetnici u Republici Hrvatskoj plaćaju oko 440 parafiskalnih nameta koji im znatno otežavaju poslovanje. Određeni nameti imaju općekorisnu svrhu, pa bi njihovo ukidanje stvorilo proračunski manjak koji bi se trebao financirati iz drugih izvora, a također postoje brojni nameti koji u financijskom smislu ne predstavljaju veliko opterećenje, no svrha plaćanja je netransparentna. Velik broj indirektnih poreza i davanja predstavlja i administrativno opterećenje u smislu praćenja obaveza samog plaćanja te suviše kompleksnih procedura. Kao najveće probleme poduzetnici ističu: preveliki broj parafiskalnih nameta, netransparentnost, financijsko opterećenje, kompleksnost procedura i administrativno zahtjevno praćenje obaveze plaćanja. Iz tog razloga smatramo da je nužno usmjeriti se na daljnje smanjenje ukupnog broja parafiskalnih nameta te financijskog opterećenja koje oni uzrokuju.“, rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham Hrvatska, prenosi Novac.hr.

Dio preporuka odnosi se i na uvođenje mogućnosti prijenosa poreznih gubitaka unazad, zatim odgodu, odnosno oslobođenje plaćanja predujmova poreza na dobit u 2020. godini, prijeboj međusobnih poreznih dugova te oslobođenje plaćanja PDV-a na donacije kod potresa.

„Koristimo priliku još jednom ukazati na važnost produljenja vremenskog roka za primjenu mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu. Naime, po završetku izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, za očekivati je da će biti potrebno određeno vrijeme za ponovno pokretanje djelatnosti koje su bile obustavljene, narudžbe sirovina, kontaktiranje klijenata i uspostavu redovnog radnog ciklusa. Stoga je potrebno već u ovom trenutku razmišljati o produljenju mjera pomoći gospodarstvu za tri mjeseca po završetku izvanrednih okolnosti, a u slučaju turističkog sektora u trajanju od 12 mjeseci.“ zaključila je Doko Jelušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novac.hr