Andrej Plenković: 2,58 milijardi kuna za razvoj Karlovca i Karlovačke županiju

Foto: fah

Premijer Andrej Plenković izjavio je na početku Vladine sjednice koja se održava u Karlovcu kako će Vlada donijeti više zakona i potpisati ugovore vrijedne 2,58 milijardi kuna, kao snažnu poruku za poticanje razvoja Karlovca i Karlovačke županije 

Na sjednici je tako podržana realizacija vodnogospodarskih projekata na području Grada Karlovca i Karlovačke županije, usvojeni su zaključci u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Babina Gora, te u vezi s podržavanjem razvoja geotermalnog potencijala na području Grada Karlovca, odnosno Rečice.

Vlada je odlučila darovati Gradu Karlovcu više nekretnina, bivšu Vojarnu Luščić vrijednosti 49,8 milijuna kuna, 20 stanova i poslovnu zgradu na Zrinskom trgu broj 3.

Darovnici je prethodilo sklapanje nagodbe u vezi mirnog rješenja spora u vezi zgrade na Zrinskom trgu 3, kroz koje se grad odrekao potraživanja od 3,2 milijuna kuna od države, a gradu je darovano i zemljište od 176 512 četvornih metara u svrhu sanacije i uređenja odlagališta komunalnog otpada “Ilovac”.          

Usvojen je niz zaključaka važnih za razvoj infrastrukture, poput revitalizacije vrelovodne mreže Karlovca, te o pomoći depriviranim područjima Karlovačke županije.

Za Središnji centar za vođenje i nadzor prometa 8,4 milijuna kuna

Vlada je zaključkom podržala realizaciju projekta izgradnje objekta Središnjeg centra za vođenje i nadzor prometa i Nacionalne pristupne točke Karlovac.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da će se zbog prometnog značenja Karlovca, kao jednog od najvećih cestovnih prometnih čvorišta u Hrvatskoj, uložiti 8,4 milijuna kuna bez PDV-a, za praćenje prometnih događanja te meteorološke situacije radi kvalitetnijeg nadzora i upravljanja cestovnim prometom.

Usvojen je i zaključak o rekonstrukciji državne ceste DC228 s izgradnjom mosta i pristupnih cesta preko Kupe u Pokupju, o aktivnostima na obnovi ili izgradnji zamjenskog mosta preko potoka Kamenica kod GP Obrež – Božakovo i oko 12 kilometara nove trase državne ceste DC42 na dionici Saborsko – Rakovica.

Također su usvojeni zaključci u vezi s provedbom projekta obnove državne ceste DC36 – na dionici Blatnica Pokupska – most na kanalu Kupa, duljine 6,7 kilometara, te obnove državne ceste DC6 GP Jurovski Brod (granica s Republikom Slovenijom) – Ribnik – Karlovac na pojedinim dionicama, u ukupnoj duljini 18 kilometara i za završetak izgradnje čvora Novigrad – izmještanje državne ceste DC6 od čvora Novigrad do Lišnice.

Darovanje nekretnina gradovima i općinama

Vlada je usvajanjem zaključaka omogućila da se krene i u realizaciju projekta prilagodbe infrastrukture na relaciji Zagreb – Karlovac, obilaznice Plitvičkih jezera, obilaznice Grada Ogulina, zapadne obilaznice Grada Karlovca, u izradu studijske dokumentacije za novu spojnu cestu od karlovačke ulice Banija do budućeg rotora na budućem karlovačkom prstenu, te realizaciju izgradnje podvožnjaka Mažuranićeva obala, također u Karlovcu.

Za niz je drugih nekretnina u državnom vlasništvu Vlada iskazala namjeru za darovanje gradovima i općinama, sve za projekte od društvenog interesa, primjerice vojarnu Svetica-Kneja Gradu Slunju, vojno skladište Općini Plaški, dio nekretnine Gradu Dugoj Resi, bivšu vojarnu Sveti Petar za izgradnju dječjeg vrtića i dr.

Vlada je Karlovcu darovala 20 stanova, kao i bivšu Vojarnu Luščić vrijednu 57 milijuna kuna, te najavila da će se na toj lokaciji graditi sportski tereni, bazen, stanovi za mlade obitelji i poduzetnički inkubator.

Prihvaćen je i prijedlog za pilot program palijativne skrbi hrvatskih branitelja koji će se provoditi u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina