Antifašistička liga se pridružila hajci: Traže prestanak financiranja Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

Foto: fah

Antifašistička liga RH danas, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, poslala je priopćenje u kojem je iznijela svoje zahtjeve od Republike Hrvatske. Svojim zahtjevima Antifašistička se liga pridružila hajci na dio hrvatskih branitelja i na znakovlje HOS-a, a na meti im se našlo i Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac za koje tvrdi da “niječe zločine” koje su počinili ustaše u koncentracijskom logoru Jasenovac. Uz Antifašističku ligu još je niz udruga i ustanova koje su supotpisnice ovih zahtjeva, između ostalog i zaklada Solidarna i Zagreb Pride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo priopćenje, koje su objavile Novosti, prenosimo u nastavku.

“Već niz godina obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta; često na Trgu žrtava fašizma. Mnogo puta smo govorili o strahotama nacističkih i ustaških logora, ali i upozoravali da sjećanje na Holokaust kao izolirani historijski događaj, nije dovoljno. Da se Holokaust dogodio „na kraju puta“ koji je počeo politikama nacionalističke netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, politikama koje su nastojale homogenizirati većinski narod zloćudnim poticanjem antisemitizma, rasizma prema Romima te šovinizma prema Srbima u slučaju NDH, širenjem straha od manjina, a istodobno obespravljujući i proganjajući pripadnike manjina, ali i sve one pripadnike većinskog naroda koji su se tom zlu odupirali. Da je relativizacija zloćudnosti takvih politika opasnost i za današnja društva, jer buduće generacije lišava mogućnosti da nauče na iskustvima i pogreškama prethodnih.

U svemu tome ponašanje hrvatske politike pokazuje sindrom podvojene ličnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podiže se spomenik „Žrtvama Holokausta“, ali na način da židovske organizacije u Hrvatskoj i Svjetski židovski kongres protestiraju protiv tog spomenika, ocjenjujući ga kao pokušaj da se prešute žrtve ustaškog režima.

Svečano se obilježava Dan antifašističke borbe, ali kandidat za predsjednika Visokog kaznenog suda izjavljuje na televiziji „ustaško znakovlje može se zabraniti jedino ako se istodobno zabrani i crvena zvijezda“, očito uvjeren da mu takva izjava neće škoditi u kandidaturi.

Pred dva tjedna Vlada je uputila u javnu raspravu Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje u kojem, između ostalog, piše: „zločinom iz mržnje smatra se (…) javno odobravanje poricanja ili znatno umanjivanje djela genocida i ratnog zločina“ (..) „pozornost obratiti na verbalne izraze mržnje, ali i na neverbalne simbole“. U isto vrijeme Ministarstvo branitelja, dakle Vlada, financira Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje ne samo umanjuje nego i poriče djela genocida i ratnog zločina počinjenih od ustaša u logoru Jasenovac. Za dom spremni, eklatantni simbol zločinačkog ustaškog režima, ne tolerira se samo kao „verbalni izraz mržnje“ na nogometnim stadionima, nego i kao „simbol“ koji se pojavljuje gotovo na svakoj komemoraciji ili proslavi vezanoj za Domovinski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog navedenog, a prije svega zbog odgoja i obrazovanja sadašnje i budućih generacija učenika, TRAŽIMO:

Od Hrvatskog sabora što skorije stavljanje u proceduru Zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločinaca.

Od Ministarstva branitelja prestanak financiranja Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac koje niječe zločine počinjene od ustaša u koncentracijskom logoru Jasenovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Skupštine grada Zagreba da na spomeniku čiju izgradnju financira Grad Zagreb, a gradi se kod željezničke stanice, piše: „Žrtvama nacističkog i ustaškog režima. 1941. – 1945.“, na latinici, ćirilici, te na romskom i hebrejskom.

Od obrazovnih institucija dosljedno poštivanje smjernica Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust

Od Vlade RH program financiranja organiziranih posjeta JUSP-u Jasenovac za đačku i studentsku populaciju.

Od HRT-a što skorije prikazivanje TV serije „Nezavisna država Hrvatska“ scenarista Hrvoja Klasića, redatelja Miljenka Bukovčana u produkciji HRT-a koja je završena prije godinu dana, na javnoj televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Državnog odvjetništva RH djelotvorno postupanje prema kaznenim prijavama, primjerice prijavi podnesenoj 2016. od strane Antifašističke lige protiv Jakova Sedlara redatelja dokumentarnog filma „Jasenovac-istina“ zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl.325.st.4. Kaznenog zakona.

Od Državne odvjetnice Republike Hrvatske očitovanje je li na inicijativu Antifašističke lige RH iz lipnja 2020. podnijela Vrhovnom sudu Zahtjev za zaštitu zakonitosti kao izvanredni pravni lijek Vrhovnom sudu Republike Hrvatske protiv onog dijela presude Visokog prekršajnog suda broj Jž-2747/2018. od dana 2. listopada 2019. godine kojim se potvrđuje prvostupanjska presuda Prekršajnog suda u Šibeniku, Stalna služba u Kninu broj: 6.Ppj-724/16 kojom je Marko Perković Thompson oslobođen optužbe zbog prekršaja iz članka 5. stavka 1. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Od lokalnih vlasti financiranje posjeta mjestima sjećanja na žrtve zločina počinjenih unutar i izvan sustava konc logora NDH, poput Memorijalnog centra Lipa pamti, Spomen groblja Kampor ili Parka Dotrščina, mjesta najvećeg stradanja Zagrepčana i Zagrepčanki u Drugom svjetskom ratu te ulaganje u održavanje antifašističkih spomenika.

Potpisnici:

Antifašistička liga Republike Hrvatske
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Centar za mirovne studije
Centar za ženske studije
Cenzura Plus
CROSOL
Delfin, Pakrac
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
GONG
Inicijativa mladih za ljudska prava
Kuća ljudskih prava
Miramida Centar – Regionalne razmjene mirovnih iskustava
Mreža mladih Hrvatske
Nikola Ivaniš
Ognjen Kraus, Židovska općina Zagreb
Omladinska udruga Podum
Projekt građanskih prava Sisak
Savez Antifašističkih Boraca i Antifašista
SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost
Srpsko Narodno Vijeće
Terra Hub
Udruga Dijaspora Afrikanaca u Hrvatskoj – DAH
Udruga Eko – Zadar
Udruga Mi – Split
Udruga za nezavisnu medijsku kulturu
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
Zagreb Pride”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.