Austrija smjestila Hrvatsku na listu zemalja u kojima zaraza još traje – što to znači za naš turizam?

Foto: Fah

Austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom neugodno je iznenadila Hrvatsku kada je svojim građanima omogućila neometano putovanje u sve susjedne zemlje, dok se Hrvatska s Italijom našla na listi onih za koje još uvijek vrijede pravila iz pandemije koronavirusa.

Prema odluci koja je sada na snazi, svi Austrijanci mogu slobodno putovati u Hrvatsku, ali pri povratku kući morat će imati ili negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Drugim riječima, Austrijanci mogu putovati u Hrvatsku bez obzira na Kurza i njegove odluke, ali komplicirana procedura i potreba se da testira na koronavirus ili ide u dvotjednu samoizolaciju sigurno nikoga ne potiče da ide na odmor u našu zemlju. Kakve će to posljedice ostaviti po naš posrnuli turizam, s obzirom na to da su nam Austrijanci jedni od najčešćih gostiju, s T-portala su pitali domaće stručnjake.

‘Šteta će biti značajna jer su i Austrijanci značajna skupina turista na našoj obali, a čine oko 12 posto svih turista. Čim granice u potpunosti nisu otvorene, ljudi manje putuju, tu nema dileme. Ali štete neće nastati samo u turizmu, nego i u logističkom sektoru jer je Austrija transportna zemlja, a svi naši prijevoznici koji voze prema Njemačkoj i dalje u Europu imat će problema na granici. Osim onih koji putuju avionom, svi ostali će imati poteškoće’, istaknuo je za T-portal ekonomist Damir Novotny.

‘Granice će se u dogledno vrijeme morati otvoriti, u ovom trenutku to je političko pitanje i nije mi jasno s kojim argumentima su se Austrijanci otvorili prema svim zemljama u susjedstvu, a ne prema Hrvatskoj. Moraju biti svjesni toga da su mnoge austrijske tvrtke uložile u Hrvatsku i da su neki od najvećih hotelskih lanaca u Hrvatskoj, poput Valamara i Falkensteinera, u austrijskom vlasništvu pa komplikacije na granicama i njima rade veliku štetu’, zaključio je Novotny.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober ranije ovog tjedna rekao je kako ne odbacuje mogućnost otvaranja granica i s Italijom sredinom lipnja, s obzirom na činjenicu da je stanje s koronavirusom u brojnim talijanskim regijama već sada slično onome u državama koje su susjedi Austrije. U tom paketu možda već idućeg tjedna raspravljat će se i o granicama s Hrvatskom. Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta pozvao je u četvrtak zemlje članice EU-a na brz povratak na normalno funkcioniranje kako bi se osigurala sloboda kretanja i podupro gospodarski oporavak.

Eurozastupnik Karlo Ressler za T-portal kaže kako je ponovno otvaranje unutarnjih europskih granica nužno da bi se osigurala sloboda kretanja i puno funkcioniranje jedinstvenog tržišta.

‘Hrvatska je bila uspješna u prevenciji širenja Covida-19, a i na europskoj razini smo kao država predsjedateljica među prvima otvorili zelene koridore za nesmetan promet roba. Za gospodarski oporavak i uspješnu turističku sezonu potreban je partnerski odnos između država članica. Stoga očekujemo od svih europskih članica partnerski odnos, kakav je i Hrvatska pokazala, te ukidanje svih mjera ograničenja kretanja koje nisu nužne i proporcionalne’, kaže Ressler.

Jedan od najpoznatijih turističkih menadžera u Hrvatskoj i savjetnik uprave Valamar Riviere, Franco Palma, kaže kako mu se čini da je austrijska odluka tendenciozna i jako štetna za naš turizam jer su nam Austrijanci u ovoj fazi sezone drugi najčešći gosti.

‘Njihova je namjera zadržati Austrijance kod kuće, ali oni tu odluku neće moći održati unedogled, granice će se morati otvoriti. Jedna Austrija ne može dugo forsirati svoju odluku, pogotovo ako cijela Europska unija kaže da je gotovo s pandemijom’, zaključio je Palma.

Direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić smatra da je velik interes koji hrvatski turizam dnevno bilježi u pozivima i rezervacijama austrijskih turista najbolji dokaz koliko Austrijanci žele doći u Hrvatsku te se u HUT-u nadaju da će službena politika uz preporuke EU-a poslušati i želje svojih građana.

‘Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi, svjetski je mediji svrstavaju na liste najsigurnijih destinacija za putovanja, turistički su djelatnici svoje usluge podigli na najviši nivo i potpuno spremni dočekujemo naše goste’, poručuje Ostojić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr