Pitali smo ministra Bačića dvije stvari važne za stanovnike Banovine: Evo što nam je rekao!

banovine
Fah

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u posjeti Banovini, što je bio povod da ga pitamo o stvarima koje mnogi ne znaju, a koje muče mnoge stanovnike Banovine, pa tako i autoricu ovog članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je ministar najavio spajanje Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje s Ministarstvom jer je taj ured “usko grlo obnove”, i s obzirom na osobno iskustvo zanimalo nas je dok traju primopredaje i dok se ne provedu najavljene promjene što će biti s predmetima koji su već odavno u procesu samoobnove, prošli su sve potrebne korake i pred potpisivanjem su ugovora s navedenim uredom, a koji je temelj za isplatu novca za samoobnovu. Također smo ga pitali hoće li se omogućiti takvim slučajevima da završe svoj proces i dobiju novce što prije ili će ih se staviti na čekanje dok ne donesu novi zakon i ne uvedu potrebne promjene. Na kraju pitali smo i kako planira olakšati ljudima pristup informacijama o svojim predmetima jer se trenutačno informiranje svodi na potpuni kaos i dezinformiranje.

> Novi Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom: Hoće li građanima doista biti lakše upustiti se u samoobnovu?

Pogledajte što nam je ministar Bačić odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

“Zakonom koji je od danas u javnoj raspravi omogućeno je svima koji su u procesu obnove da se na njih odnose povoljniji uvjeti. Kao što sam najavio, samoobnova će biti u startu financirana u cijelosti. Korisnik obnove će na poseban račun u svojoj poslovnoj banci dobiti cjelokupna sredstva koja će se isplaćivati izvođaču radova za opravdani trošak. On će proći kroz Ministarstvo kako sredstva ne bi bila nenamjenski korištena“, rekao je ministar najavivši da nema potrebe za slučajeve koji su već u procesu da stvari stoje i da čekaju novi zakon. Ali kad novi zakon stupi na snagu, za korisnike obnove trebali bi se gledati koji donosi povoljnije uvjete.

> Zima pred vratima, skoro dvije godine u kontejnerima: Toliko najavljivana samoobnova, a još nijedna ključna odluka za novčanu pomoć nije donesena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U roku 30 dana od stupanja Zakona na snagu napravit će se mrežna aplikacija u kojoj će biti svaki korisnik. Kad se uspostavi, korisnik će se bez zvanja moći informirati o statusu predmeta na dnevnoj bazi. Djelatnici Ministarstva morat će dnevno ažurirati predmete, tako će zainteresirani moći putem svog PIN-a znati status predmeta”, kaže ministar Bačić za Narod.hr.

Što je Bačić govorio o izmjenama Zakona?

Prije dolaska u kontejnersko naselje, gdje nam je odgovorio na pitanja, ministar Bačić govorio je u Vojarni o izmjenama Zakona.

“Plan je da do iduće zime, do 1. 11. za sve njih osiguramo prikladan smještaj. Taj prikladan smještaj smo razvrstali u sedam vidova stambenog zbrinjavanja i obvezat ćemo se kao Ministarstvo i kao županija, gradovi i općine, da u idućih 10-ak, 15 dana, napravimo plan stambenog zbrinjavanja”, kaže ministar dodajući da će taj plan biti predstavljen na sjednici Vlade na kojoj će biti predstavljen i novi zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Proces samoobnove ne pomiče se gotovo nikud, priznali su nam:’Do sada nije isplaćen niti jedan predujam’

Ministarstvo je izradilo novi zakon o obnovi da bi se sve ovo moglo realizirati i taj će zakon danas biti upućen u javno savjetovanje. Novi zakon je napravljen kako bi sve bilo jasnije, preglednije i kako bi se izbjegle zabune koje su mogle nastati da se samo išlo u promjene postojećeg zakona. Bačić kaže kako je cilj da se novi zakon raspravi u Saboru i usvoji do, najkasnije, 15. veljače. “S usvajanjem zakona u Saboru, donijet će se i plan stambenog zbrinjavanja”, rekao je Bačić.

> Odani Bačić postaje ministar i potpredsjednik Vlade: Prisjetite se njegovog puta od Blata do Banskih dvora

Hoće li se doista nešto promijeniti?

Bačić je treći ministar na čelu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od potresa na Banovini i Zagrebu, a u zraku ostaje pitanje, ako je baš Bačić osoba koja će sve to pokrenuti, zašto ga Plenković odavno nije stavio na čelo tog resora. Na pitanje ima li punu podršku premijera, Bačić je rekao kako ne bi bio tu gdje jest da nije tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne spori da obnova nije lagan proces, ali zabrinjava činjenica da je dvije godine nakon potresa izgrađeno samo šest zamjenskih kuća, dok proces samoobnove, u obliku u kojem je prvobitno zamišljen, nije zaživio. Naprotiv, oni koji se upuštaju u njega moraju biti svjesni što ih čeka, a o čemu ćete više moći čitati u posebnom članku. Hoće li doista biti pozitivne promjene kad novi zakon stupi na snagu preostaje nam tek vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.