Berbić Lacko (HURO): ‘Očekujemo da sud u kratkom vremenu donese odluku’

Ana Marija Berbić Lacko planinić
Zagreb, 14.01.2022. - Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) održala je konferenciju za medije ispred Poglavarstva Grada Zagreba. Tema konferencije za medije je "Predavanje Zahtjeva za ocjenu zakonitosti opæeg akta Odluke o izmjenama Odluke o novèanoj pomoæi za roditelja odgojitelja od 9.12.2021. Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske". Govorili su Ana Marija Berbiæ Lacko i Krešimir Planiniæ. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ kuzo

Nismo uspjeli stopirati odluku o ukidanju mjere, niti jedan naš argument kroz sastanke nije prihvaćen i sad smo Visokom upravnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti te odluke“, poručila je u petak Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> UiO: Ministar Malenica dužan je zaštititi građane od samovolje zagrebačkog šerifa Tomaševića

> GI ‘U djeci je budućnost’ Visokom upravnom sudu podnijela podnesak: ‘Nadamo se odluci u korist roditelja odgojitelja’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) održala je ispred Poglavarstva grada Zagreba, konferenciju za medije na kojoj su govorili o predavanju Zahtjeva za ocjenu zakonitosti općeg akta Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od 9.12.2021.g. Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

Zbog povrede zabrane povratnog (retroaktivnog) djelovanja, zbog povrede načela zaštite stečenih prava i legitimnih očekivanja, te zbog povrede načela razmjernosti, a uz dokaze u predanom Zahtjevu, od suda traže da ukine osporavani opći akt.

Berbić Lacko: “Očekujemo pravednu odluku”

“Mi u dokumentima koje smo uputili sudu dokazujemo da je mjera uspješna, osporavamo argumente koje iznosi Grad Zagreb o socijalizaciji djece, o nedostatku financijskih sredstava te o ženama i tržištu rada. Očekujemo pravednu odluku i da sud u relativno kratkom vremenu donese odluku s obzirom da je mjera sama po sebi važna i da taj datum 30. travnja za mnoge obitelji puno znači”, istaknula je predsjednica HURO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Planinić: “Grad Zagreb nije poštovao Ustav, zakone i sam statut Grada”

Krešimir Planinić, odvjetnik koji zastupa HURO, poziva se i na dosadašnje prakse Ustavnog suda, Europskog suda za ljudska prava, ali i samog Visokog upravnog suda.

“Grad Zagreb nije poštovao Ustav, zakone i sam statut Grada. Tražimo da Visoki upravni sud postupi prema dosadašnjoj praksi i prema onome što stajalište Ustavnog suda govori. 2017. godine je upravo Visoki upravni sud poništio odluku, pojedinačni opći akt koji je donijela jedna općina, a vezano za retroaktivnost”, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Visoki upravni sud stane na stranu Grada i ocijeni da je sve u redu, odvjetnik Planinić ističe da roditelji odgojitelji imaju i pričuvne opcije.

Timski rad

“Svi oni imaju B i C varijantu, ali očekujemo da Visoki upravni sud postupi po onome što je do sada doneseno. Ako ne, onda idemo na Ustavni sud, ako ne ni oni, onda na Europski sud za ljudska prava. Imamo pregršt odluka koje smo priložili. Imamo i stručno mišljenje demografa, to je timski rad i vjerujem da je ovaj uradak koji smo predali, koliko je težak, da je i kvalitetan”, zaključno je poručio odvjetnik Planinić.

“Djelovat ćemo i kroz Gradsku skupštinu”

Roditelji odgojitelji osim na sudu djelovat će i kroz Gradsku skupštinu, odnosno podršku oporbenih zastupnika, najavila je Berbić Lacko.

“Želimo zahvaliti nezavisnom gradskom zastupniku Trpimiru Goluži, koji se stavio na raspolaganje, pridonio sa svojim analizama sa svojim koordinacijskim timom, odvjetničkom ureda Krešimira Planinića i svim članovima Gradske skupštine koji su u oporbi, a koji su posebno na sjednici 9. prosinca dali veliki doprinos da se o mjeri priča i da se dokaže zbog čega je donesena odluka štetna. I očekujemo od istih da na idućim sjednicama Skupštine djeluju u smislu da se traži poništenje izglasovane odluke. To je druga fronta osim na sudu gdje ćemo djelovati”, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na sastanak ih je pozvala državna tajnica Državnog ureda za demografiju, HDZ-ova Željka Josić, dodala je Berbić Lacko.

“Sastanak će biti 24. siječnja. Oni su zatražili od Grada analizu i očitovanje što se događalo s ovom mjerom do sada” rekla je.

Odluka Visokog upravnog suda odnosit će se na sve korisnike mjere roditelj odgojitelj

Podsjetimo, u ponedjeljak je ispred Visokog upravnog suda dio roditelja odgojitelja koji okuplja GI “U djeci je budućnost” zajedno s Ivicom Lovrićem s opunomoćenikom predala skupni podnesak Visokom upravnom sudu tražeći da isti po službenoj dužnosti pokrene ocjenu zakonitosti izmjena Mjera roditelj odgojitelj, koju je ukinuo zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Podnesak će predati i udruga U ime obitelji sljedeći tjedan.

Odluka Visokog upravnog suda odnosit će se na sve korisnike mjere roditelj odgojitelj, ne samo one koji sudjeluju u podnošenju ovog zahtjeva ili koji će sudjelovati u radu pravnih timova HURO-a ili U ime obitelji.

Podsjetimo, u subotu je U ime obitelji održala konferenciju za medije ispred Ministarstva pravosuđa i uprave na kojoj je sudjelovala i predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i GI „U djeci je budućnost“.

Pozvali su ministra Ivana Malenicu da provede nadzor zakonitosti Odluke od 9. prosinca u Gradu Zagrebu, za što ima zakonsku mogućnost i obavezu, a ne da pilatovski prebacuje lopticu na sljedeće ministarstvo kojim HDZ upravlja. Naglasili su da ministar Malenica ne koristi svoje zakonske ovlasti i obavezu da Ministarstvo pravosuđa i uprave osigura da jedinice lokalne samouprave provode zakone RH.

“Imamo u gradskoj skupštini HDZ koji se bori protiv ukidanja ove mjere i istovremeno ovdje je ministar iz HDZ-a koji ping ponga lopticu nekom dalje. Pa ja to ne razumijem”, istaknula je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji.

“Roditelji odgojitelji preko udruge ili samostalno tijekom sljedećeg tjedna podnose zahtjeve Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti Odluke koju je Tomaševićeva Skupština donijela 9. prosinca 2021. o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za više od 5800 roditelja odgojitelja koji se brinu o više od 21.000 djece, od toga oko 6000 vrtićke dobi. Dakle, kao građani mi se borimo protiv protuzakonitog djelovanja jedinice lokalne samouprave. Ali, s punim pravom očekujemo da Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzme korake u zaštititi zakonskih prava građana Hrvatske. Ministarstvo pravosuđa i uprave ima na to zakonsko pravo i obavezu“, upozorila je dr. Markić.

> Berbić Lacko o mjeri roditelj odgojitelj: Nepromišljenim potezima dovode ljude u neizvjesnost

> Berbić Lacko: Roditelji odgojitelji sklopili su ugovor s Gradom, Tomašević to mora poštivati

Najavili su i da će ići prema Ustavnom sudu, a veliko nezadovoljstvo izrazili su i što od Ministarstva pravosuđa i uprave, a niti od drugih državnih tijela nisu dobili očitovanje na spornu odluku.

Mjesec dana bez ikakve reakcije državnih tijela

“Činjenica je da je od dana donošenja te odluke proteklo mjesec dana bez ikakve reakcije državnih tijela u čijoj je nadležnosti postupanje i kontrola jedinica lokalne samouprave“, rekao je odvjetnik Karlo Novosel iz udruge “U ime obitelji”.

Istaknuo je kako je udruga “U ime obitelji” inicirala Ministarstvo pravosuđa i uprave da poduzme radnje koje je po zakonu dužno poduzeti, no ono je predmet proslijedilo na daljnje postupanje Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te time otklonilo postupanje.

Argumenti i podatci koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec

> Marijan Kozić: ‘Tomašević je obećavao “rezanje” korupcije, a sad “reže” sve mjere koje podupiru djecu i mlade!’

U razgovoru sa Željkom Markić, IT stručnjak čija supruga koristi mjeru, Marijan Kozić, iznio je niz argumenata i podataka koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec kako mjera roditelj odgojitelj nije demografski uspješna ili kako će za četiri mjeseca biti u vrtićima mjesta za dodatnih 5 ili 6000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.