Bi li SDSS, HSLS, HNS bili danas dio vlasti da SDP i HDZ nisu opstruirali referendumske inicijative za promjenu izbornog sustava?

na vlasti
Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

“Da je Hrvatska bilo što pokupila kako se vlada u Njemačkoj, Španjolskoj, vi nikada ne bi bili dio vlasti. Vi prozivate oporbu, pa vi bi cijelu vječnost kao stranka proveli u oporbi da nije nakaradni izborni zakon u RH, rekao je Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta HSLS-ovcu Dariju Hrebaku”, gostujući u emisiji Otvoreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, koalicijski partneri HDZ-a sada su SDSS, HSLS, HDS, HDSSB, HNS, Reformisti, te preostalih pet zastupnika nacionalnih manjina i nezavisna zastupnica Marijana Petir, a od lipnja 2021. vlada ima i programsku podršku Silvana Hrelje iz HSU-a.

“Da se u Hrvatskoj promijeni izborni zakon o vama vlast ne bi sigurno ovisila”, dodao je Spajić, podsjetivši tako na Plenkovićevu/Kuščevićevu krađu referenduma GI Narod odlučuje kada je tijekom 2018. inicijativa sakupila i predala Hrvatskom saboru više od 800.000 potpisa za dva referendumska pitanja – čime su se građani jasno izrazili za bolji i pravedniji izborni sustav. Unatoč velikom broju potpisnika, inicijativa se suočila s brojnim preprekama i opstrukcijama, a zahtjev je odbijen zbog navodno nedovoljnog broja potpisa koji se nisu mogli provjeriti.

> Spajić Hrebaku: Da nije nakaradni izborni zakon u RH cijelu vječnost biste kao stranka proveli u oporbi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto Pupovac napada referendume i kako ga je Plenković spasio krađom referenduma Narod odlučuje?

> Dr. Kanački: Rezervirana mjesta za manjine iskorištavaju većinom ‘politikanti’ i to dovodi do političke korupcije

> Odvjetnik Planinić o tužbi UiO pred Europskim sudom za referendum o promjeni izbornog sustava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”

Podsjetimo, za promjenu izbornog zakona dosad su bile dvije referendumske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, te i “Narod odlučuje”. Prvu je opstruirao Arsen Bauk (SDP) s tzv. “biračima duhovima”, a drugu je ukrao premijer Plenković, odnosno njegov ministar Lovro Kuščević.

Dok je bio ministar Bauk je od svih referendumskih inicijativa tražio prikupljanje 450.000 potpisa za raspisivanje državnog referenduma tumačeći Ustavnu odredbu da se 10% potrebnih potpisa birača računa od ukupnog broja birača u RH i inozemstvu. Da je takvo tumačenje bilo pogrešno, potvrdila je i odluka Ustavnog suda RH koja je ustanovila da se 10% računa samo od ukupnog broja birača u RH kojih je 4,042.522 prema Registru birača, što također nije stvaran broj radi neusklađenosti Registra birača sa stvarnim brojem birača za što je udruga U ime obitelji podnijela tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Udruga “U ime obitelji” je 2014. godine prikupila više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je ministar Bauk tvrdio da u Hrvatskoj ima nešto više od 4 milijuna birača te da zbog toga Inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa – 10 % od 4 milijuna.

Ministar Bauk uspio je spriječiti održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava iako su podatci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazivali da je Baukova tvrdnja o broju birača netočna. Prema službenim statistikama u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište je imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, mogućih birača, što znači da je 380 tisuća bio dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma.

Bauk je time spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava kojim bi se omogućilo da građani biraju sposobne, a ne podobne zastupnike, da s tri preferencijska glasa određuju poredak izbornih lista, da se koalicije mogu sklapati tek nakon izbora i da glasovi u svim izbornim jedinicama vrijede jednako.

Tužba Europskom sudu

U ime obitelji je predala tužbu Europskom sudu u Strasbourgu jer podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazuju drugačije stanje. U tom je trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, mogućih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Planinić je o nužnosti promjene izbornog zakona već prije za Narod.hr govorio na primjeru koalicije HDZ-a i HNS-a. “Sama mogućnost koaliranja HNS-a s HDZ-om, čiji birači nikad ne bi glasali za HNS, dovodi do pitanja kakav to izborni zakon Hrvatska ima i kako je došlo do ovakve situacije. Izvorno to leži u predizbornoj koaliciji. HNS nikad ni ne bi bio u Saboru niti bi imao toliko mandata, da postoji zabrana predizbornog koaliranja.”, rekao je Planinić.

Više od 800.000 potpisa

Dok se čeka suđenje Lovri Kuščeviću, nekadašnjem političkom tajniku HDZ-a i bivšem ministru uprave (tu je dužnost obnašao u razdoblju 2016. – 2019.) u Plenkovićevoj Vladi, podsjetimo i da će on ostati zapamćen i po brojanju potpisa inicijative GI Narod odlučuje, kada je preko 80.000 potpisa građana proglašeno nevažećima.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” predala je Hrvatskom Saboru više od 800.000 potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava. Međutim, Plenkovićeva Vlada je 2018. godine ignorirala volju građana i ukrala referendum “Narod odlučuje”.

Građanska inicijativa Narod odlučuje dva tjedna prikupljala je potpise za izmjenu Ustava i predala u lipnju 2018. Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Prebrojavanje potpisa još nije niti počelo, a Lovro Kuščević obznanio je kako se u proces provjere potpisa uključuje još jedna institucija – APIS (Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama).

Vlada Andreja Plenkovića tek tri mjeseca nakon što su potpisi predani Saboru objavila je kako inicijativa Narod odlučuje nije skupila dovoljno potpisa za referendum i pravednijem izbornom sustavu, odnosno da je od 412.325 potpisa za prvo referendumsko neispravno 40.875 potpisa, a za drugo je neispravnih 40.666 od ukupnih 407.835 potpisa, dok je GI Narod odlučuje početkom 2019. objavila kako su kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene rezačem papira, dok digitalne kopije ne postoje, stoga je onemogućena pravedna provjera potpisa i njihova revizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.