Bivši i najbogatiji zastupnik Laburista Branko Vukšić učlanio se u HSS

Foto: fah

Novinar i bivši saborski zastupnik i suosnivač Laburista Branko Vukšić u petak se učlanio u Hrvatsku seljačku stranku, koju godinama podupire, priopćeno je iz HSS-a.

Vukšić je dugogodišnji podupiratelj HSS-a te je 2009. godine uređivao i stranačko glasilo „Dom“, a od danas je i formalno postao član HSS-a, tvrde u HSS-u, iako je bio zastupnik Laburista do 2014. godine. Svoj novi politički angažman obrazložio je danas i na Glavnom odboru stranke. „Ako je HSS mogao biti progresivna stranka prije 100 godina, u vrijeme Stjepana Radića, s politikom današnjeg vodstva može postati stožerna opozicijska stranka“, poručio je gospodin Vukšić članovima Glavnog odbora, kaže se u priopćenju.

>Kakav je to HSS kojeg vodi Krešo Beljak?

“Za HSS da je učlanjenje gospodina Vukšića, 2. najaktivnijeg saborskog zastupnika u 7. sazivu Hrvatskog sabora te jednog od najcjenjenijih novinara u Hrvatskoj, velika čast i priznanje politici naše stranke,” kaže se u priopćenju HSS-a.

Podsjetimo, Hrvatska seljačka stranka je na programskoj Glavnoj skupštini u lipnju 2018. prihvatila Nacrt novog stranačkog programa pod nazivom “Nova Republika“ po kojem ‘konzervativna opcija postaje prošlost’, a HSS se definira kao ‘progresivna, republikanska i zelena stranka’.

Tada su istaknuli kako HSS ponovno postaje “moderna, tolerantna, proeuropska i socijalno osviještena politička stranka”.

Vukšić je bio saborski zastupnik od prosinca 2011. do prosinca 2015., u Sabor je ušao kao zastupnik Hrvatskih laburista, a iz te stranke suspendiran je u rujnu 2014. kada je došlo do raskola, te je mandat odradio kao nezavisni zastupnik. Vukšić je naime smatrao da se laburisti trebaju odreći sindikalizma kojeg je zastupao osnivač Dragutin Lesar te postati lijeva stranka.

Tko je Branko Vukšić?

Ostao je zapamćen po tome što je 2013. godine saborsko Povjerenstvo za sukob interesa otkrilo kako je na igrama na sreću osvojio oko milijun kuna, no isto nije naveo u imovinskoj kartici.

Branko Vukšić radio je u Večernjem listu kao novinar i urednik od 1978. do 2001. godine, potom u Vjesniku kao kolumnist i urednik, a bio je direktor programa Nove TV te Z1 – Zagrebačke televizije.

U imovinskoj kartici iz 2012. godine, navodi se kako Vukšić posjeduje tri stana – od 80, 78 i 43 četvorna metra, apartman na Cresu od 54 četvorna metra te kuću s okućnicom od 79 četvornih metara u Nedelišću. Njegov stranački kolega Zlatko Tušak prijavio je uz stan od 50 kvadrata i kuću od 93 kvadrata u Bjelovaru i voćnjak u Bjelovaru, te vikendicu i zemljište u Grižanima.

Izvor: narod.hr